2022, december 5.
7.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Ukrajnában járt a CIA igazgatója, aki hírszerzési információkat adott át Kijevnek

William Burns, a CIA igazgatója bejelentés nélkül járt Ukrajnában, hogy hírszerzési információkat adjon át az ország hadseregének, és megbeszéléseket folytasson Volodimir Zelenszkij elnökkel, ahol a CNN szerint megismételte Washington elkötelezettségét, hogy hosszú távon támogatja Kijevet.

Az ügynökség vezetője a hónap elején látogatott el a háború sújtotta országba – jelentette szerdán a CNN egy meg nem nevezett amerikai tisztviselőre hivatkozva.

“Ott tartózkodása során megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy támogatást nyújt Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcban, beleértve a hírszerzési információk folyamatos megosztását is” – mondta a tisztviselő, aki más részleteket nem közölt az útról.

Burns utoljára az év elején járt Ukrajnában, mielőtt Oroszország február végén megindította hadműveletét az országban, és kijevi tisztviselőkkel találkozott, hogy megvitassák az akkor várható katonai akciót.

Ezek az utazások kiemelik az Egyesült Államok és Ukrajna közötti folyamatos hírszerzési kapcsolatokat, Mark Warner virginiai szenátor – aki a szenátus hírszerzési bizottságát vezeti – a múlt hónapban azt állította, hogy ez az együttműködés segített a kijevi csapatoknak “nagy győzelmeket” elérni a harctéren. Hozzátette, hogy mind az amerikai, mind a brit hírszerzők “együtt dolgoznak az ukránokkal”, majd üdvözölte “az egyesített katonai hírszerzésünk erejét”.

Burns újabb kijevi útjáról szóló jelentés nyugati tisztviselők egyre erősödő spekulációi közepette látott napvilágot, miszerint Moszkva kis hatóerejű taktikai nukleáris fegyvert vethet be Ukrajnában. Burns azonban cáfolta ezeket a jóslatokat, amikor október elején azt mondta a CBS-nek, hogy bár “nagyon komolyan veszi” a nukleáris konfliktus kockázatát, a “taktikai nukleáris fegyverek bevetésének közvetlen veszélye” továbbra is alacsony.

Bár Vlagyimir Putyin orosz elnök nem fenyegetőzött nyíltan a bomba bevetésével, egy nemrégiben elhangzott beszédében kijelentette, hogy országa minden szükséges eszközt bevet, hogy megvédje népét és területét, ami sok találgatásra adott okot a nyugati tisztviselők és a média szakértői körében.

Eközben orosz tisztviselők, köztük Szergej Sojgu védelmi miniszter azzal vádolják Kijevet, hogy hamis zászlós támadásra készül egy “piszkos bomba”, azaz egy olyan eszköz alkalmazásával, amely hagyományos robbanóanyagot radioaktív anyaggal kombinál. Ukrajna kategorikusan tagadta Moszkva állításait.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.