2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni – közölte az orosz vállalat.

“A Gazprom kategorikusan elutasítja az ukrán Naftogaz minden követelését az orosz gáz Európába történő tranzitjával kapcsolatban indított eljárásban – az ukrán fél által nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni” – áll a Gazprom Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

A Gazprom kedden értesítette erről a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Nemzetközi Választottbíróságának (ICA) titkárságát és a Naftohaz Ukrajinyi megbízott vezetőjét – tette hozzá.

A “Gazprom” emlékeztet arra, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül megtagadta a Szohranovka GISZ-en keresztül történő tranzitkötelezettségének teljesítését, és magát a szolgáltatás elmaradásának tényét az ukrán vállalat is elismerte.

“A Naftogaz jól tudja, hogy a 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása a maga részéről akkor sem jelent kifizetést, ha a Naftogaz Ukrajna vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén” – teszi hozzá a Gazprom.

A Gazprom szerint az orosz hatóságok szankciókat vezethetnek be az ukrán Naftogaz ellen, és betilthatnak minden vele folytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal az indokolatlan kísérletével, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...