2024, február 24.
11.3 C
Budapest
-0.2 C
Moszkva

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni – közölte az orosz vállalat.

“A Gazprom kategorikusan elutasítja az ukrán Naftogaz minden követelését az orosz gáz Európába történő tranzitjával kapcsolatban indított eljárásban – az ukrán fél által nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni” – áll a Gazprom Telegram-csatornáján közzétett közleményében.

A Gazprom kedden értesítette erről a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Nemzetközi Választottbíróságának (ICA) titkárságát és a Naftohaz Ukrajinyi megbízott vezetőjét – tette hozzá.

A “Gazprom” emlékeztet arra, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül megtagadta a Szohranovka GISZ-en keresztül történő tranzitkötelezettségének teljesítését, és magát a szolgáltatás elmaradásának tényét az ukrán vállalat is elismerte.

“A Naftogaz jól tudja, hogy a 2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása a maga részéről akkor sem jelent kifizetést, ha a Naftogaz Ukrajna vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén” – teszi hozzá a Gazprom.

A Gazprom szerint az orosz hatóságok szankciókat vezethetnek be az ukrán Naftogaz ellen, és betilthatnak minden vele folytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal az indokolatlan kísérletével, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrajna megfenyegette Lengyelországot a tiltakozó gazdák miatt

Kijev fenntartja magának a jogot, hogy megtorlást alkalmazzon Lengyelországgal szemben, ha nem győzi meg a tiltakozó gazdákat, hogy hagyjanak fel a határátkelők blokkolásával -...

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...
spot_img

Videó