2022, december 1.
3.7 C
Budapest
-8.8 C
Moszkva

Dán és svéd szeizmológusok robbanásokat észleltek az Észak Áramlat vezetéknél

Dániai és svédországi tudósok hétfőn víz alatti robbanásokat regisztráltak az Északi Áramlat gázvezetékek közelében, amikor több nagyobb szivárgásról érkezett jelentés. A károk egyik fő okaként most szabotázst gyanítanak.

“Nem kétséges, hogy ezek robbanások voltak” – mondta Bjorn Lund szeizmológus, a svéd Nemzeti Szeizmológiai Központ (SNSN) munkatársa kedden az SVT közszolgálati televíziónak.

A dán hadsereg légi felvételeket tett közzé a szivárgásokról, amelyeken nagy foltok és látható buborékok láthatók a vízben. Az Északi Áramlat-1-en két szivárgást jelentettek a dániai Bornholm szigetétől északkeletre, míg az Északi Áramlat-2 a sziget legdélebbi csücskénél található Dueodde strandtól délre sérült meg – jegyezte meg a hadsereg.

Korábban Moszkva közölte, hogy vizsgálja a szivárgások okait, ami arra utal, hogy a csővezetékeket szabotázsakció célpontjai voltak. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy jelenleg “semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni” az incidens okairól.

Az Északi Áramlat-1 gázvezeték 2011-ben készült el. Az Északi Áramlat 2 építési munkálatai 2018-ban kezdődtek, és számos késedelmet szenvedtek el a politikai nyomás és az Egyesült Államok szankciói miatt. A vezeték 2021 szeptemberében készült el és került nyomás alá, de ténylegesen soha nem helyezték üzembe.

Két nappal Oroszország ukrajnai katonai műveletének kezdete előtt a német kormány határozatlan időre felfüggesztette az engedélyezést, és többször elutasított minden – hazai és Moszkvából érkező – javaslatot a vezeték megnyitására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...