2023, szeptember 28.
14.3 C
Budapest
14 C
Moszkva

Ukrajna újra megfenyegette Izraelt

Ukrajna izraeli nagykövete megismételte Kijev Izraellel szembeni fenyegetéseit, és arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna végül felfüggesztheti az országgal kötött vízummentes utazási megállapodásokat.

Jevhen Kornijcsuk nagykövet vasárnap részletezte a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által hangoztatott homályos fenyegetéseket, aki egy ukrán állampolgárokkal szembeni állítólagos rossz bánásmódról szóló jelentésre hivatkozott. Bár az elnök beszédében nem nevezte meg kifejezetten Izraelt, a nagykövet egyértelművé tette, hogy a megjegyzések valójában az országnak szóltak.

Kornijcsuk egy nyilatkozatban közölte: “Az ukrán kormány nem fogja eltűrni állampolgárainak megalázását Izraelbe lépéskor. A kormányközi megállapodás 7. cikkelye értelmében felfüggesztjük kétoldalú vízummentességi megállapodásainkat”.

A vízummentességi megállapodás esetleges felfüggesztése különösen a breszláv haszidok zarándokaira lesz hatással, akik az ukrajnai Uman városába járnak, hogy megünnepeljék a zsidó újévet és meglátogassák a mozgalom alapítójának, Breszlovi Nachman rabbi sírját.

“Elképzelhetetlen, hogy izraeliek tízezreinek Umanban történő fogadására kelljen törekednünk, ami nagy biztonsági kockázatot és hatalmas logisztikai erőfeszítést jelent, miközben az izraeli kormány visszaél állampolgárainkkal, akik a két ország közötti szerződés keretében érkeznek Izraelbe” – jelentette ki a követ, és felszólította Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy személyesen foglalkozzon a kérdéssel,

ha “Izrael azt akarja, hogy állampolgárai turistaként jöhessenek Ukrajnába”.

A két ország közötti állandó megállapodások értelmében az ukrán turisták egyszerűsített vízumeljárás keretében legfeljebb három hónapig tartózkodhatnak Izraelben. Ráadásul a Moszkva és Kijev között zajló konfliktus közepette a nem zsidó ukrán menekültek esetében felfüggesztették az időkorlátot. Múlt héten Kornijcsuk azt állította, hogy az ukrán látogatók 10%-át végül minden magyarázat nélkül kitoloncolják Izraelből.

Az izraeli hatóságok tagadták, hogy az ukránokkal valamilyen módon rosszul bánnának, Moshe Arbel bel- és egészségügyi miniszter egy nyilatkozatban reagált a nagykövet vádjaira, és ragaszkodott ahhoz, hogy az ország szívesen látja az Ukrajnából és máshonnan érkező “turistákat”.

“Azokban az esetekben, amikor felmerül a gyanú, hogy jogtalanul használják fel a turistavízumukat munkavállalásra vagy letelepedésre, a Népesedési, Bevándorlási és Határügyi Hatóság a törvényes hatáskörének megfelelően jár el” – magyarázta a miniszter.

Az elmúlt hetekben Izrael és Ukrajna kapcsolatai láthatóan megromlottak, miután Kijev nyilvánosan felháborodásának adott hangot amiatt, hogy az ország megszüntette az országban tartózkodó több ezer menekült ingyenes egészségügyi ellátását. Az ukrán hatóságok a jelentések szerint elégedetlenek Izrael állítólagos “oroszbarát” álláspontja és a “valódi segítség” hiánya miatt, és különböző megtorló intézkedéseket fontolgatnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó