2022, október 3.
12.2 C
Budapest
15.6 C
Moszkva

Moszkva válaszolni fog az orosz RT televízió németországi leállítására

A német kormány az orosz RT DE német nyelven sugárzó televízió leállításával folytatja az információs térben a tisztogatás gyakorlatát, amellyel tudatosan vezeti rá Oroszországot a szükséges válaszintézkedések meghozatalára – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán közzétett kommentárjában.

Zaharova arra reagált, hogy Németországban szerdán blokkolták az RT DE műholdas tévéadást, amelyet az orosz médiaszolgáltató, a szerb hatóságok segítségével, “a határokon átnyúló televíziózásról szóló európai egyezménynek megfelelően” kiadott engedély alapján indított el. A szóvivő rámutatott, hogy Németország is aláírója a vonatkozó nemzetközi dokumentumnak.

“Ily módon minden okunk megvan rá, hogy a hivatalos Berlin tevékenységét cáfolhatatlan bizonyítéknak tekintsük arra, hogy eredendően meghatározó szerepet játszott az orosz tömegtájékoztatási eszközökre változatos módszerekkel történő többéves nyomásgyakorlás és az alkalmazottjaik zaklatásának megszervezésében” – mondta.

Zaharova azzal vádolta meg Berlint, hogy a demokratikus társadalom alapelveit “durván semmibe véve és a nemzetközi jogból eredő kötelezettségeit megsértve” akadályozza a polgárokat az alternatív információforráshoz történő hozzáférésben.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28479″]

Elfogadhatatlannak nevezte azt a gyakorlatot, hogy egy műhold-üzemeltetővel szemben kényszert alkalmazzanak, megkerülve a vonatkozó egyezményben rögzített vitarendezési eljárásokat.

A történteket Zaharova “célirányos, politikai indíttatású médiaszegregációnak” és “nyilvánvaló cenzúrának” minősítette. Kifogásolta, hogy az olyan jogvédő intézmények, mint az ENSZ, az Európa Tanács és az EBESZ szakosított szervei, szemet hunytak a történtek felett.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az NTV orosz csatornának nyilatkozva “új cowboyvalóságnak” nevezte, hogy az illetékes német médiafelügyelet elrendelte RT DE európai sugárzásának lekapcsolását. (A műsor az interneten és telefonos alkalmazásban továbbra is elérhető.) Peszkov szerint Moszkvának reagálnia kell az ilyen lépésekre, mert, mint mondta, “egy egész európai tömegtájékoztatási eszköz blokkolása ellentétes magával az európai szellemiséggel, az EBESZ összes normájával és elvével, és mindennel, amivel csak lehet”.

A TASZSZ hírügynökség háttér-összefoglalója szerint a luxemburgi médiahatóság augusztus közepén megtagadta az RT-től a német nyelvű sugárzási engedélyt, arra hivatkozva, hogy a német nyelvű szolgálat munkatársainak jelentős része Berlinben dolgozik, ezért a német közönség számára terjesztett tartalmak az NSZK joghatósága alá tartoznak.

Az RT szerint a berlin-brandenburgi regionális média- és hírközlési hatóság (Medienanstalt Berlin-Brandenburg – MABB) arra kényszerítette az Eutelsat 9B európai műhold-üzemeltetőt, hogy távolítsa el platformjáról a moszkvai stúdiókból sugárzott, német nyelvű RT DE tévécsatornát.

Az RT sajtószolgálata közölte, hogy a társaság jogellenesnek tartja a szabályozó német hatóság eljárását, és kifejezte reményét, hogy a döntést bírósági úton felül fogják vizsgálni.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”28346″]

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy új régió Oroszországba olvadását

Jóváhagyta az orosz alkotmánybíróság a négy egykori ukrajnai régió, Donyecki és Luganszki Népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja terület Oroszországhoz csatolásáról szóló dokumentumcsomagot. A vonatkozó határozatokat a...