2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Ukrajna nagy hatótávolságú csapásokkal fenyegette meg Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, hogy az ország belföldön gyártott nagy hatótávolságú fegyvereket, míg a legfőbb biztonsági tisztviselője azt állította, hogy új rakétaprogramjuk van folyamatban.

“Nagy hatótávolságú fegyvereink sikeres bevetése: a célpontot 700 kilométerre találtuk el!” tette közzé Zelenszkij egy Telegram-üzenetben, a Stratégiai Ipari Minisztérium tevékenységéről szólva. Zelenszkij nem pontosította, hogy milyen fegyvert használtak, vagy mi lehetett a célpont.

Nem sokkal később Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára egy pár másodperces videót tett közzé az X-en, a korábbi Twitteren, amelyen egy rakétának tűnő, éjjeli kilövésnek tűnő felvétel látható.

“Az ukrán elnök rakétaprogramja akcióban. A tesztek sikeresek, a végrehajtás hatékony” – írta Danyilov. “Szevasztopol vár, Kamcsatka vár, Kronstadt vár…”.

Bár ez úgy hangzik, mintha az orosz haditengerészeti támaszpontok vagy akár egy távol-keleti félsziget elleni fenyegetés lenne, úgy tűnik, hogy ez egy félreidézett dalszöveg a Ljube orosz rockegyüttes egyik népszerű dalából, amely állítólag Vlagyimir Putyin orosz elnök kedvenc zenekara.

Több ukrán médium összekapcsolta Danyilov “rakétaprogramról” szóló bejegyzését Zelenszkij nagy hatótávolságú fegyverről szóló szavaival, bár nincs bizonyíték a kapcsolatra.

A “700 kilométer” utalhat Pszkovra, egy északnyugat-oroszországi városra, amely pontosan ennyire van Ukrajna határaitól, de mindössze 30 kilométerre a NATO-tag Észtországtól. Szerdán kora reggel több katonai szállítórepülőgép is megsérült a pszkovi repülőtéren, amit a helyi hatóságok több mint tíz drón támadásának neveztek. Egyik fél részéről sem érkezett hivatalos megerősítés arról, hogy milyen típusú UAV-kat használhattak a támadásban, vagy honnan érkeztek.

Zelenszkij, Danyilov és más ukrán tisztviselők többször is ragaszkodtak ahhoz, hogy csak hazai gyártású fegyvereket használnak orosz terület ellen, mivel az Egyesült Államok és szövetségesei állítólag megtiltották nekik, hogy nyugati forrásból származó rakétákat és drónokat használjanak erre a célra.

A hét elején azonban a The Economist című lap feltárta, hogy az ukrán drónok üzemeltetői nagymértékben támaszkodnak a nyugati hírszerzésre és műholdas adatokra az orosz légvédelem elkerülése érdekében.

Ukrajna először májusban vette célba drónokkal Moszkvát, és júliusban kezdett gyakoribb támadásokat indítani, amikor a sokat hirdetett ellentámadása délen elakadt az orosz aknamezőkön.

A támadások eddig csak kisebb anyagi károkat okoztak, és a Kreml “kétségbeesett cselekedeteknek” minősítette őket, amelyekkel Kijevnek a harctéren elszenvedett kudarcait akarják fedezni. Amerikai tisztviselők szerint a támadások célja “Ukrajna lakosságának és csapatainak morálját erősíteni”, és megmutatni, hogy Kijev “vissza tud csapni”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Németország nem ért egyet Ukrajna javaslatával az ENSZ BT reformjára

Németország nem ért egyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára vonatkozó ukrán javaslatokkal, amelyek között szerepel Oroszország vétójogának megvonása - mondta Annalena Baerbock külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij...

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...
spot_img

Videó