2023, szeptember 21.
24.6 C
Budapest
17.8 C
Moszkva

Medvegyev: a BRICS egy nagy, független, tekintélyes szervezetté vált

A BRICS egy nagy, független, tekintélyes struktúraként és a korábban létrehozott struktúra alternatívájaként jelent meg a világ színtéren – mondta Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az Elnöki Tudományos és Oktatási Tanács elnökségének ülésén.

“Az öt vezető közelmúltbeli csúcstalálkozója megerősítette, hogy a BRICS joggal jelent meg a világ színtéren, mint egy nagy, független, tekintélyes struktúra, bizonyos értelemben alternatívája annak, ami korábban létrejött, ahol az országok az egyenlőség és egymás érdekeinek figyelembevétele elvei alapján foglalkoznak a globális napirend legégetőbb kérdéseivel” – mondta Medvegyev.

Megjegyezte, hogy a tudomány, a technológia és az oktatás terén a BRICS-országokon belül nagyon aktívan fejlődik az interakció.

“Egyértelmű, hogy most a BRICS további lendületet kap a fejlődéshez, tekintettel az új országok megjelenésére. És mindennek tükröződnie kell majd a jövő évi orosz BRICS-elnökség koncepciójában. Ez lendületet fog adni a közös kutatási projekteknek” – mondta Medvegyev.

Hozzátette, hogy ez fontos az Oroszországi Föderáció számára, miközben a folyamat nagy pénzügyi befektetéseket igényel.

“Meg kell néznünk, milyen eszközöket használhatunk itt, beleértve az új Fejlesztési Bank (korábban BRICS Bank) és néhány más pénzügyi intézmény pénzeszközeinek bevonását” – zárta Medvegyev.

A BRICS-csoportot jelenleg Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika alkotja. A BRICS-csúcstalálkozót a múlt héten tartották Johannesburgban, amelyet követően a vezetők úgy döntöttek, hogy Argentínát, Egyiptomot, Iránt, Etiópiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Szaúd-Arábiát is meghívják a szövetség teljes jogú tagjává. Hivatalosan a csoport bővítésére 2024. január 1-jén kerül sor.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó