2022, augusztus 11.
28 C
Budapest
24.2 C
Moszkva
Array

Ukrajna köteles a szociális járandóságokat kifizetni a donyecki és luganszki lakóknak

Kijevnek ki kell fizetnie minden szociális járandóságot és nyugdíjat a Donbássz lakosainak. Ezt a közös nyilatkozatot tették a DNR és az LNR vezetői, Denisz Pusilin és Vladiszlav Dejnego. „A kifizetések lehetséges megoldása egy ukrán bank Donyeckben és Luganszkban való fiókjainak megnyitása lehetne, amelyen át az ukrán állam átutalhatná a szociális juttatásokat. Kijev azonban nem tudja, vagy nem akarja ily módon megoldani ezt a kérdést, dacára annak, hogy ez az ajánlás is szerepel a minszki egyezményekben, mint megoldásra váró probléma” –áll a nyilatkozatban.

„A javaslat tartalmaz olyan megoldásokat, mint a front vonalán felállítandó úgynevezett „mobil-bankok”. Magunk részéről mi támogatjuk ezt a javaslatot, erről a kontakt-csoport ülésein már többször szó esett” –húzta alá Pusilin és Dejnego.

„A véleményünk az, hogy az ukrán államnak nincs joga a Donbássz lakosainak megtakarításai feletti rendelkezni, hanem kötelessége azt tulajdonosaiknak kifizetni” –erősíti meg a dokumentum.

„Az LNR teljes mértékben és hiánytalanul teljesíti szociális kötelezettségeit, többek között a járandóságok kifizetését. A nyugdíjak és támogatások a megszokott rendben folynak a köztársaság területén” –jelentette ki az LNR vezetője Igor Plotnyickij. Nyilatkozatának előzményeként megemlíthető, hogy felröppent a hír, amennyiben a szociális kifizetések hivatala előkészületeket tett az átutalások leállítására, ha az állampolgár két helyről is kap nyugdíjat.

„Kijev húzódozik a Donbássz lakosainak szóló szociális kifizetések átutalásától, az LNR pedig hiánytalanul és rendszeresen fizeti azokat” –jelentette ki Plotnyickij. Szavai alapján a nyugdíjak és a többi szociális juttatás a köztársaság területén a megszokott rendben zajlik továbbra is. A nyugdíjak rubelben, az egyéb juttatások hrivnyában, a fizetések mindkét pénznemben kerülnek kifizetésre. Plotnyickij aláhúzta azt is, hogy a kettős kifizetések mind az LNR, mind ukrán területen lehetségesek, mivel lehetetlenség a listák egymással történő egyeztetése.

„Kijev minden alkalmas módon és fórumon hangoztatja „Ukrajna egységét és területi oszthatatlanságát”, ám ez nem akadályozza meg abban, hogy visszatartsa a Donbássz lakosainak megtakarításait, a hosszú éveken át fizetett nyugdíj visszafizetését. Tavaly tavasz óta a Donbássz lakossága nem kapott az ukrán kormánytól semmilyen szociális juttatást. Magam részéről garantálom, hogy a köztársaság rendszeresen fizetni fogja a nyugdíjakat” – fejezte be szavait Plotnyickij.

Forrás: TASS

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....

Kína: Washington célja az ukrán konfliktus elhúzódása

Washington arra törekszik, hogy minél tovább elhúzódjon az ukrajnai konfliktus, hogy meggyengítse Moszkvát - mondta Kína oroszországi nagykövete. A TASZSZ orosz hírügynökségnek szerdán adott interjújában...

Vidáman pezsgőzött Klicskóval Kijevben a német miniszter, most bocsánatot kért

Nancy Faeser német belügyminiszter bocsánatot kért, miután július végi ukrajnai útja során egy pohár pezsgővel a kezében pózolt egy vidám fotón. "Megbántam a fotót" -...