2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva
Array

Ukrajna garantálja a területén áthaladó orosz gázszállításokat Európába

Ukrajna garantálja a területén áthaladó orosz gázszállításokat Európába, hogy Oroszországnak “ne legyen tere zsarolásra” – mondta pénteken Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

Jacenyuk miniszterelnök az ukrán energiaipari tisztségviselők előtt egyszersmind bírálta a Déli Áramlat projektet, és hozzátette: “Ukrajna garantálja az orosz tranzitszállításokat, és nem fog ürügyet szolgáltatni Oroszországnak arra, hogy különféle szállítási útvonalak révén zsarolja Ukrajnát és Európát”.

Oroszország, Ukrajna és az EU csütörtökön állapodott meg az Ukrajnába irányuló téli gázszállításokról. A gáz ára körüli vita miatt Oroszország júniusban szüntette be a gázszállítást Ukrajnának.

Alekszej Miller, a Gazprom gázipari óriásvállalat elnöke pénteken egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a szállítások akár két napon belül megkezdődhetnek. Minden attól függ, hogy Ukrajna mikor tesz eleget a megállapodásban vállalt fizetési kötelezettségének. Ezek szerint Kijevnek az év végéig összesen 3,1 milliárd dollárt kell kifizetnie a korábbi orosz szállítások fejében, ebből mintegy 2,2 milliárdot még a szállítások újraindítása előtt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó