2023, március 24.
10.1 C
Budapest
6.1 C
Moszkva
Array

Putyin kérése “ízléstelen és nem tisztességes” – 28%-os szerbiai gázvágás – azért “nagy a barátság”

Oroszország 28 százalékkal csökkenti a Szerbiába szállított gáz mennyiségét – írta pénteken a Danas című belgrádi napilap. A lap szerint azért, mert Szerbia nem írta alá azt a megállapodást, miszerint márciusig kifizeti a mintegy 200 millió dolláros gáztartozását.

Az újság úgy értesült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azért döntött a csökkentésről, mert belgrádi látogatásakor Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem írta alá a gáztartozás márciusig esedékes kifizetéséről szóló megállapodást. A lap információi szerint Szerbia mintegy 200 millió dollárral maradt adós az orosz gázért.

A szerb kormányhoz köthető, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Danas azt írta: Vucic szerint Putyin kérése “ízléstelen és nem tisztességes”, mert Oroszország a szerbiai olajipari vállalaton keresztül (NIS) jelentős haszonra tesz szert. Erre az a Szerbiára nézve veszteséges szerződés ad lehetőséget – indokolta állítólag a szerb kormányfő -, amelyet a NIS eladásáról 2008-ban kötött a két ország.

A lapinformáció szerint Putyin két nappal az október 16-i belgrádi látogatása után döntött úgy, hogy a korábban megbeszéltnél egyharmaddal kevesebb gázt bocsát Szerbia rendelkezésére.

A Blic című napilap úgy tudja, hogy a Szerbiába szállított gáz mennyiségét hivatalosan a gázválsággal és az orosz gázkontingensek csökkentésével indokolták.

Aleksandar Vucic pénteken Prágában újságíróknak azt mondta, nem számít fennakadásokra a gázszállítmányok körül.

Aleksandar Antic energiaügyi miniszter is azt állítja, hogy egyelőre elegendő gáztartaléka van Szerbiának, és arra számít, a probléma egy héten belül megoldódik, akkor utazik ugyanis egy szerb küldöttség Moszkvába.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Prigozsin cáfolja a Bloomberg értesülését a Wagner ukrajnai tevékenységéről

A Wagner katonai magáncég nem tervezi, hogy visszavenne ukrajnai tevékenységéből - közölte csütörtökön az alapító, Jevgenyij Prigozsin orosz üzletember. Korábban ugyanezen a napon a...

Kijev fekete listára tette az osztrák a Raiffeisen Bankot, mert nem vonul ki Oroszországból

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NAZK) felvette a Raiffeisen Bank International osztrák bankcsoportot a "háborús szponzorok" nemzetközi listájára. "A NAZK a Raiffeisen Bank International osztrák...

Az oroszok cáfolták az ukrán sajtóhíreket, miszerint kivonultak Nova Kahovkából

Vlagyimir Szaldo, a Herszon régió megbízott kormányzója cáfolta az orosz katonák Novaja Kkhovkából (Nova Kahovka) való kivonulásáról szóló ukrán sajtóinformációkat. "Hivatalosan kijelentem, hogy Novaja Kahovkában,...
spot_img

Videó