2022, szeptember 25.
13.3 C
Budapest
7.1 C
Moszkva
Array

Putyin kérése “ízléstelen és nem tisztességes” – 28%-os szerbiai gázvágás – azért “nagy a barátság”

Oroszország 28 százalékkal csökkenti a Szerbiába szállított gáz mennyiségét – írta pénteken a Danas című belgrádi napilap. A lap szerint azért, mert Szerbia nem írta alá azt a megállapodást, miszerint márciusig kifizeti a mintegy 200 millió dolláros gáztartozását.

Az újság úgy értesült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azért döntött a csökkentésről, mert belgrádi látogatásakor Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök nem írta alá a gáztartozás márciusig esedékes kifizetéséről szóló megállapodást. A lap információi szerint Szerbia mintegy 200 millió dollárral maradt adós az orosz gázért.

A szerb kormányhoz köthető, meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Danas azt írta: Vucic szerint Putyin kérése “ízléstelen és nem tisztességes”, mert Oroszország a szerbiai olajipari vállalaton keresztül (NIS) jelentős haszonra tesz szert. Erre az a Szerbiára nézve veszteséges szerződés ad lehetőséget – indokolta állítólag a szerb kormányfő -, amelyet a NIS eladásáról 2008-ban kötött a két ország.

A lapinformáció szerint Putyin két nappal az október 16-i belgrádi látogatása után döntött úgy, hogy a korábban megbeszéltnél egyharmaddal kevesebb gázt bocsát Szerbia rendelkezésére.

A Blic című napilap úgy tudja, hogy a Szerbiába szállított gáz mennyiségét hivatalosan a gázválsággal és az orosz gázkontingensek csökkentésével indokolták.

Aleksandar Vucic pénteken Prágában újságíróknak azt mondta, nem számít fennakadásokra a gázszállítmányok körül.

Aleksandar Antic energiaügyi miniszter is azt állítja, hogy egyelőre elegendő gáztartaléka van Szerbiának, és arra számít, a probléma egy héten belül megoldódik, akkor utazik ugyanis egy szerb küldöttség Moszkvába.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Amerikai rakétákhoz átalakított ukrán MiG-29-eseket lőttek le az orosz harci gépek

Orosz harci repülőgépek lelőttek két ukrán MiG-29-es harci gépet, amelyeket amerikai gyártmányú radarelhárító fegyverek kilövésére módosítottak - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. A minisztérium...

Borell: Putyin nem blöfföl a nukleáris fegyverekkel kapcsolatban, diplomáciai megoldás kell

Josep Borrell, az EU külügyi főképviselője szombaton a BBC-nek nyilatkozva úgy vélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nukleáris fegyvereket is bevethet, ha Moszkva erőit...

Több száz külföldi zsoldost semmisített meg az orosz légierő

Az elmúlt 24 órában az orosz légierő mintegy 200 ukrán fegyverest és mintegy háromszáz külföldi zsoldost semmisített meg Mikolajiv térségében - közölte a védelmi...