2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Ukrajna elismerte, hogy a leégett bevásárlóközpont melletti üzemet érte orosz rakétacsapás

Az orosz hadsereg hétfőn célba vette az ukrajnai Kremencsuk városában lévő Kredmas gyárat – erősítette meg a gyár felügyelőbizottságának elnöke, Nyikolaj Danilejko. Az üzem közvetlenül a bevásárlóközpont mellett található, amely a rakétacsapást követő tűzvészben megsemmisült, a ukrán jelentések szerint 18 ember meghalt és több mint 50 megsebesült.

A gyár civil létesítmény volt, és 1989 óta nem gyártott katonai járműveket vagy azok alkatrészeit – mondta Danilejko a helyi médiának. Az üzem dolgozói nem sérültek meg a támadásban – tette hozzá.

A helyi média által közölt helyszíni felvételeken látható, hogy a gyár egyik hangárjának közepén nagy kráter keletkezett. A csapás súlyos károkat okozott az épületben, a tetőszerkezet és a falak egy részét elfújta, és megrepedt a földalatti csővezeték.

Míg Kijev gyorsan azzal vádolta Moszkvát, hogy szándékosan magát a bevásárlóközpontot támadta meg, az orosz hadsereg azt közölte, hogy a nyugatról szállított fegyverek raktárkészletét vette célba az üzem területén. Az orosz hadsereg állítása szerint a megsemmisített fegyverek másodlagos detonációi okoztak tüzet, amely átterjedt a bevásárlóközpontra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy a bevásárlóközpont zsúfolt volt, és a légicsapás idején “több mint ezer civil” volt. A helyszínről készült felvételek azonban a csapás után néhány perccel azt mutatták, hogy a bevásárlóközpont melletti parkoló szinte üres volt, és több fegyveres, katonai egyenruhás személy járkált a környéken.

Kremencsuk polgármestere a civil áldozatokért a helyszín üzemeltetőit tette felelőssé, azzal vádolva őket, hogy figyelmen kívül hagyták a közelgő légitámadásra vonatkozó figyelmeztetést.

“Ukrajna háborúban áll, ezért a légiriadó figyelmen kívül hagyása bűncselekmény, amit az Amstor [bevásárlóközpont] tragédiája ismét bebizonyított” – írta a polgármester, Vitalij Maletszkij a közösségi médiában.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a csapás nyugati gyártmányú fegyvereket és lőszereket ért, amelyeket a Donbasszban harcoló ukrán csapatoknak szándékoztak továbbszállítani.

„A nyugati fegyverekhez raktározott lőszerek felrobbanása tüzet okozott a gyárépület mellett található, nem működő bevásárlóközpontban” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...