2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Ukrajna elismerte, hogy a leégett bevásárlóközpont melletti üzemet érte orosz rakétacsapás

Az orosz hadsereg hétfőn célba vette az ukrajnai Kremencsuk városában lévő Kredmas gyárat – erősítette meg a gyár felügyelőbizottságának elnöke, Nyikolaj Danilejko. Az üzem közvetlenül a bevásárlóközpont mellett található, amely a rakétacsapást követő tűzvészben megsemmisült, a ukrán jelentések szerint 18 ember meghalt és több mint 50 megsebesült.

A gyár civil létesítmény volt, és 1989 óta nem gyártott katonai járműveket vagy azok alkatrészeit – mondta Danilejko a helyi médiának. Az üzem dolgozói nem sérültek meg a támadásban – tette hozzá.

A helyi média által közölt helyszíni felvételeken látható, hogy a gyár egyik hangárjának közepén nagy kráter keletkezett. A csapás súlyos károkat okozott az épületben, a tetőszerkezet és a falak egy részét elfújta, és megrepedt a földalatti csővezeték.

Míg Kijev gyorsan azzal vádolta Moszkvát, hogy szándékosan magát a bevásárlóközpontot támadta meg, az orosz hadsereg azt közölte, hogy a nyugatról szállított fegyverek raktárkészletét vette célba az üzem területén. Az orosz hadsereg állítása szerint a megsemmisített fegyverek másodlagos detonációi okoztak tüzet, amely átterjedt a bevásárlóközpontra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt állította, hogy a bevásárlóközpont zsúfolt volt, és a légicsapás idején “több mint ezer civil” volt. A helyszínről készült felvételek azonban a csapás után néhány perccel azt mutatták, hogy a bevásárlóközpont melletti parkoló szinte üres volt, és több fegyveres, katonai egyenruhás személy járkált a környéken.

Kremencsuk polgármestere a civil áldozatokért a helyszín üzemeltetőit tette felelőssé, azzal vádolva őket, hogy figyelmen kívül hagyták a közelgő légitámadásra vonatkozó figyelmeztetést.

“Ukrajna háborúban áll, ezért a légiriadó figyelmen kívül hagyása bűncselekmény, amit az Amstor [bevásárlóközpont] tragédiája ismét bebizonyított” – írta a polgármester, Vitalij Maletszkij a közösségi médiában.

Az orosz védelmi tárca közölte, hogy a csapás nyugati gyártmányú fegyvereket és lőszereket ért, amelyeket a Donbasszban harcoló ukrán csapatoknak szándékoztak továbbszállítani.

„A nyugati fegyverekhez raktározott lőszerek felrobbanása tüzet okozott a gyárépület mellett található, nem működő bevásárlóközpontban” – tette hozzá.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...