2023, január 27.
1.3 C
Budapest
-2.6 C
Moszkva

Kína ütős képpel gúnyolta ki a G7-országokat

A G7 és a NATO vezetőinek nagy horderejű találkozói idején a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian kedden közzétett egy képet, amelyen rámutatott, hogy annak ellenére, hogy “nemzetközi társadalomként” emlegetik, a G7-országok valójában a világ népességének csak kis százalékát teszik ki.

A képen a G7-országok vezetőit a BRICS-országok vezetői mellett ábrázolva megjegyezte, hogy az előbbiek lakossága 777 millió, míg a BRICS-országok 3,2 milliárdos lakkossággal rendelkeznek.

“Tehát legközelebb, amikor a “nemzetközi társadalomról” beszélnek, tudod, mire gondolnak…”. írta Zhao a bejegyzésében.

A hétvégi németországi csúcstalálkozójukat követően a G7 vezetői Madridba indultak, ahol az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség az új stratégiai koncepciójának – a szövetség küldetését és a nem tagállamokkal szembeni álláspontját felvázoló dokumentumának –  kidolgozása céljából ülésezik. A 2010 óta először frissített dokumentum “kihívásként” foglalkozik majd Kínával, és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint “világossá teszi, hogy a szövetségesek Oroszországot tekintik a biztonságukat fenyegető legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésnek”.

Alig néhány nappal a G7-csúcstalálkozó előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Brazília, India és Dél-Afrika vezetői virtuálisan találkoztak a BRICS-országok 14. csúcstalálkozóján. A csoport, amelynek elnevezése a tagországok nevének kezdőbetűiből áll, a világ tíz legnagyobb gazdasága közül négyet foglal magában, és a bolygó népességének több mint 40%-át, valamint a GDP 30%-át képviseli.

Bár a BRICS-csoport katonai vagy gazdasági értelemben nem formális szövetség, tagjai gyakran egységesen fellépnek a nyugattal szemben. Brazília kivételével például az ENSZ márciusi közgyűlésén a BRICS-országok egyike sem szavazott az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel együtt Oroszország ukrajnai katonai műveletének elítélésére, Kína és India pedig azóta fokozta kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal. Azóta bejelentette a csatlakozási szándékát a BRICS-csoportba Argentína és Irán is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk/Bahmut operatív bekerítését

Az orosz hadsereg befejezte Artyomovszk (ukránul: Bahmut) operatív bekerítését - közölte a Pervij Kanal csatornával Apti Alaudinov, az Ahmat különleges erők parancsnoka és az...

Trump: ha elnök lennék 24 órán belül megoldódna az ukrajnai konfliktus

Donald Trump volt amerikai elnök azt mondta, ha ő lenne az elnök, 24 órán belül képes lenne tárgyalni az ukrajnai konfliktus békés megoldásáról. "Már most,...

Horvát elnök: lehet, hogy a németek hadban állnak Oroszországgal, de mi nem

Zoran Milanovic horvát elnök csütörtökön kommentálta a német külügyminiszter kijelentését, miszerint Európa "háborút vív Oroszország ellen", és azt mondta, hogy ez számára újdonság, és...