2022, augusztus 16.
27.5 C
Budapest
26 C
Moszkva

Kína ütős képpel gúnyolta ki a G7-országokat

A G7 és a NATO vezetőinek nagy horderejű találkozói idején a kínai külügyminisztérium szóvivője, Zhao Lijian kedden közzétett egy képet, amelyen rámutatott, hogy annak ellenére, hogy “nemzetközi társadalomként” emlegetik, a G7-országok valójában a világ népességének csak kis százalékát teszik ki.

A képen a G7-országok vezetőit a BRICS-országok vezetői mellett ábrázolva megjegyezte, hogy az előbbiek lakossága 777 millió, míg a BRICS-országok 3,2 milliárdos lakkossággal rendelkeznek.

“Tehát legközelebb, amikor a “nemzetközi társadalomról” beszélnek, tudod, mire gondolnak…”. írta Zhao a bejegyzésében.

A hétvégi németországi csúcstalálkozójukat követően a G7 vezetői Madridba indultak, ahol az Egyesült Államok vezette NATO-szövetség az új stratégiai koncepciójának – a szövetség küldetését és a nem tagállamokkal szembeni álláspontját felvázoló dokumentumának –  kidolgozása céljából ülésezik. A 2010 óta először frissített dokumentum “kihívásként” foglalkozik majd Kínával, és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár szerint “világossá teszi, hogy a szövetségesek Oroszországot tekintik a biztonságukat fenyegető legjelentősebb és legközvetlenebb fenyegetésnek”.

Alig néhány nappal a G7-csúcstalálkozó előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, valamint Brazília, India és Dél-Afrika vezetői virtuálisan találkoztak a BRICS-országok 14. csúcstalálkozóján. A csoport, amelynek elnevezése a tagországok nevének kezdőbetűiből áll, a világ tíz legnagyobb gazdasága közül négyet foglal magában, és a bolygó népességének több mint 40%-át, valamint a GDP 30%-át képviseli.

Bár a BRICS-csoport katonai vagy gazdasági értelemben nem formális szövetség, tagjai gyakran egységesen fellépnek a nyugattal szemben. Brazília kivételével például az ENSZ márciusi közgyűlésén a BRICS-országok egyike sem szavazott az Egyesült Államokkal és szövetségeseivel együtt Oroszország ukrajnai katonai műveletének elítélésére, Kína és India pedig azóta fokozta kereskedelmi kapcsolatait Oroszországgal. Azóta bejelentette a csatlakozási szándékát a BRICS-csoportba Argentína és Irán is.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Sojgu: nincs szükség nukleáris fegyverek bevetésére Ukrajnában

Ukrajnában nincsenek olyan célpontok, amelyek indokolnák egy orosz nukleáris csapást, ezért abszurd minden olyan állítás, hogy Oroszország nukleáris fegyvereket vethetne be katonai műveletben -...

Putyin: az USA ágyútölteléknek használja az ukránokat

Az Egyesült Államok azt akarja, hogy az ukrajnai konfliktus minél tovább elhúzódjon - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök. "Az ukrajnai helyzet azt mutatja, hogy az...

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...