2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Ukrajna: csak akkor lesz béketárgyalás, ha Oroszország vereséget szenvedett

A Moszkvával folytatott béketárgyalásoknak csak akkor lesz értelme, ha Oroszország vereséget szenved a harctéren – jelentette ki Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter.

A Forbes Ukrajnának adott, hétfőn megjelent interjújában Kuleba Oroszország “agresszív viselkedését” nevezte meg a béketárgyalások elmaradásának okaként, és azzal érvelt, hogy bármilyen tárgyalás “közvetlenül a fronton kialakult helyzettel függ össze”.

“Minden partneremnek egy egyszerű dolgot mondok: ‘Oroszországnak a harctéren elszenvedett vereség után kellene tárgyalóasztalhoz ülnie. Ellenkező esetben ismét az ultimátumok nyelve lesz” – magyarázta Kuleba.

Hangsúlyozta, hogy Zelenszkij elnök nem zárja ki “a tárgyalások lehetőségét”, de úgy véli, hogy “most nincs ok” a tárgyalásokra.

“Ezt nagyon világosan közölte azon országok vezetőivel, akik utaltak a tárgyalásokra. Ezek a vezetők szintén nem beszélnek erről” – mondta Kuleba.

Júniusban David Braun ukrán főtárgyaló azt mondta, hogy Kijev úgy véli, augusztus végére “kedvező pozíciót” érhet el, miután “ellentámadást hajt végre bizonyos területeken”.

Vasárnap Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg az ország Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, azt mondta, hogy nem lehetnek kétségek afelől, hogy országa ukrajnai katonai műveletének minden célja megvalósul. Ugyanakkor megjegyezte, hogy “az ilyen akciók nem azonnali jellegűek”, utalva Vlagyimir Putyin néhány korábbi nyilatkozatára.

“Az elnök többször is beszélt erről, vannak bizonyos forgatókönyvek arra vonatkozóan, hogyan alakulnak az ilyen műveletek” – magyarázta Medvegyev.

Moszkva és Kijev négy nappal az ukrajnai orosz katonai offenzíva február végi kezdete után kezdett béketárgyalásokat. A felek több fordulót tartottak személyesen Beloruszban, majd videokapcsolaton keresztül folytatták a megbeszéléseket. Március végén az orosz és az ukrán delegáció ismét találkozott, mégpedig Isztambulban. Azóta azonban a tárgyalások teljesen megrekedtek. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy Oroszország átadott Ukrajnának egy megállapodástervezetet, de Kijev ezt figyelmen kívül hagyta.

Peszkov korábban azzal vádolta az Egyesült Államokat és szövetségeseit, hogy “aktívan a háború folytatására fogadnak”, és nem engedik, hogy Kijev “gondolni merjen, beszéljen, vagy tárgyaljon a békéről”. Moszkva emellett óva intette a Nyugatot attól, hogy fegyverekkel lássa el Ukrajnát, mondván, hogy ez csak a konfliktus elhúzódásához és felesleges áldozatokhoz vezetne, de nem változtatna a kimenetelen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...