2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

A hírhedt ukrán Azovban harcoló brit veterán zsoldost fogtak el a Donbasszban

Egy brit férfi, aki a hírhedt “Azov” ezred oldalán harcolt Mariupolban, egy orosz újságíró által a hétvégén közzétett videóban kérte London segítségét. A John Hardingként azonosított férfi a videón azt mondja, hogy ellenkező esetben “halálbüntetéssel nézne szembe”.

“Azt mondanám Boris Johnsonnak, ha tud segíteni, ha befolyásolni tudja Zelenszkij elnököt, ha befolyásolni tudja a Donyecki Népköztársaság (DNR) elnökét, vagy ha befolyásolni tudja Putyin elnököt, akkor kérem, tegye meg” – hallható Harding azon a videón, amelyet az orosz Pervij Kanal műsorszolgáltató tudósítója, Marina Kim tett közzé Telegram-csatornáján.

“Emberek élete múlik ezen. Szóval, ha tudnak, kérem, segítsenek” – teszi hozzá, mondván: “különben halálbüntetés vár rám. A barátaimra halálbüntetés vár”.

Harding barátai és családja megerősítette a BBC-nek, hogy ő van a videón. A brit külügyminisztérium a brit médiának azt mondta, hogy “aggódik” a fogva tartása miatt.

Egyes nagy brit médiumok, mint a BBC és a Guardian, Hardingot csak úgy azonosítják, mint egy “50-es éveiben járó, eredetileg az észak-angliai Sunderlandből származó” férfit.

Egyes más médiabeszámolók – mind az orosz, mind az angol nyelvű hírportálok – szerint 59 éves, a Falkland-szigeteki háború veteránjáról van szó, aki Szíriában az Iszlám Állam (IS, korábban ISIS) ellen is harcolt a kurdokkal együtt.

A férfi állítólag 2018-ban csatlakozott a hírhedt ukrán “Azov” ezredhez. Állítólag májusban fogták el, amikor az “Azov” harcosainak más ukrán erőkkel együtt meg kellett adniuk magukat Mariupol városában az orosz erőkkel és a donbásszi milíciákkal folytatott több hónapos patthelyzetet követően.

Kim “brit zsoldosként” emlegette őt Telegram-posztjaiban, miközben megerősítette, hogy “egy lépésre” van az ítéletétől és a lehetséges halálbüntetéstől. A Donyecki Népköztársaság hatóságai eddig hivatalosan nem nyilatkoztak az ügyéről.

Két másik brit harcost – Aiden Aslint és Shaun Pinnert – korábban egy marokkói állampolgárral együtt halálra ítélt egy bíróság a DNR-ben. Mindannyian tavasszal adták meg magukat a DNR erőinek Mariupol városában.

London ragaszkodik ahhoz, hogy állampolgárait a genfi egyezmény értelmében hadifogolyként kell kezelni. Donyecki tisztviselők azt mondták, hogy a foglyokat zsoldosoknak tekintik, ami azt jelenti, hogy nem állnak a nemzetközi jog védelme alatt, ellentétben a normál harcosokkal. A DNR-ben halálra ítélt valamennyi külföldi fellebbezett ítélete ellen.

Oroszország korábban arra kérte az Egyesült Királyságot, hogy közvetlenül a DNR-rel egyeztessen, amit az Egyesült Királyság elutasított. London többször is elutasította a Donyecki Népköztársaság megnevezését, és a régió hatóságait “orosz proxyként” emlegette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...