2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Olaszok tízezrei tiltakoznak Zelenszkij beszéde ellen

Olaszok tízezrei írták már alá azt a petíciót, amelyben tiltakoznak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tervezett beszéde ellen az Eurovíziós dalversenyen. Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes újságíróknak azt mondta, hogy az eseménynek “az olasz dal fesztiváljának kell maradnia, és semmi másnak”.

Az olasz petíció, amely az ukrán konfliktusért a NATO-t és a Donbasszban élő orosz ajkú lakosság Kijev általi brutális elnyomását okolja, mintegy 33 ezer aláírást gyűjtött már össze – közölte pénteken a Reuters.

A petíció felszólítja a Sanremói Zenei Fesztivál szervezőit – az 1950-es évek óta minden évben megrendezett Eurovíziós verseny -, hogy vonják vissza Zelenszkij meghívását, aki a verseny február 11-i utolsó estéjén videokapcsolaton keresztül fog beszélni.

“Zelenszkij? Nem tudom, hogyan énekel” – mondta Salvini csütörtökön újságíróknak. “Ha lesz időm nézni [a televíziót], akkor csak azért, hogy dalokat hallgassak, semmi mást nem fogok hallgatni”.

Salvini azt mondta, hogy bár támogatja a “nyugati álláspontot” a konfliktussal kapcsolatban, a sanremói színpadnak “a zene számára kell fenntartani”.

Alessandro Di Battista volt törvényhozó “ellenfesztivált” szervez Zelenszkij fellépése elleni tiltakozásul – jelentette az olasz Il Post című lap, míg Gianni Cuperlo, a balközép Demokrata Párt képviselője kijelentette, hogy a sanremói fesztivál szervezőinek nem kellene “összekeverniük” a politikát a szórakoztatással.

Az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete óta eltelt 11 hónap alatt Zelenszkij PR-akciót folytatott Nyugaton. Az egykori színész és humorista felszólalt a brit Glastonbury zenei fesztiválon, beszélt a cannes-i és a velencei filmfesztiválon, és e hónap elején megjelent a Golden Globe-díjátadón, mindezt videokapcsolaton keresztül.

Zelenszkij maga kérte az engedélyt, hogy Sanremóban beszélhessen – számolt be az Il Post.

Zelenszkij és a NATO ukrajnai erőfeszítéseinek támogatása Olaszországban alacsonyabb, mint a legtöbb nyugat-európai országban. Egy e hónap elején közzétett felmérés szerint az olaszok 50 százaléka ellenzi, hogy országa fegyverszállítmányokat küldjön Kijevnek, míg körülbelül ugyanennyien támogatják a konfliktus gyors befejezését, még akkor is, ha ez azzal jár, hogy Ukrajna elvesztett területeket adjon át.

Ennek ellenére Giorgia Meloni miniszterelnök “teljes elkötelezettséget ígért az ukrán ügy támogatására”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Putyin: a kínai terv alapja lehet a rendezésnek

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden hivatalos megbeszélésre fogadta kínai kollégáját, Hszi Csin-pinget a Kremlben. Az elnök a megbeszélést követően a Peking által nemrégiben előterjesztett...

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...
spot_img

Videó