2022, augusztus 14.
21 C
Budapest
18.5 C
Moszkva

Hétéves csúcson a rubel a dollárral szemben

Szárnyalt a rubel hétfőn a moszkvai tőzsdén, és új többéves csúcsot ért el az amerikai dollárral szemben. Az erősödés annak ellenére következett be, hogy a központi bank a múlt héten javasolta a tőkekontroll eltörlését, amely a nemzetközi szankciókkal szemben támogatta a valutát.

Az orosz valuta hétfőn rövid időre 55,44 rubelre erősödött a dollárral szemben, ami 2015 júniusa óta a legerősebb árfolyam az amerikai valutával szemben, majd később kissé visszaesett. A rubel az euróval szemben is alig 58 felett kereskedett, ami szintén hétéves csúcs közelében van.

Miután március elején a nyugati szankciók nyomása miatt rekordalacsony szintre esett, a rubel a tőkekontrollok és Oroszország erős kereskedelmi mérlegének támogatásának köszönhetően talpra állt – vélik közgazdászok. A múlt héten azonban az orosz központi bank vezetője a legtöbb tőkekontroll feloldására szólított fel a rubel gyengítése érdekében.

A kormány úgy véli, hogy az orosz valuta jelenleg túl erős, és egyes tisztviselők azt javasolják, hogy gyengítsék 70 és 80 rubel/dollár közötti szintre. A Központi Bank és az Ellenőrző Kamara azonban a devizabeavatkozások ellen szólalt fel, és az inflációs ráta szabályozására irányuló jelenlegi politikát támogatják.

A hónap elején a Központi Bank a válság előtti 9,5%-os szintre csökkentette az irányadó kamatlábat, megjegyezve, hogy az országot érintő inflációs kockázatok továbbra is csökkennek. A kamatlábat 20%-ra emelték, miután Oroszországot február végén az USA, az EU és szövetségeseik szankciók sorozatával sújtotta.

A rubel gyorsuló erősödését a nemzetközi piacokon emelkedő energiaáraknak és Moszkva gázfizetési igényének is tulajdonították, ami miatt a “barátságtalan” országoknak orosz valutában kell fizetniük a szállításokért.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán hadifoglyok nem akarnak visszatérni Ukrajnába

Az orosz erők által fogságba ejtett ukrán katonák úgy döntöttek, hogy a Moszkva és a szövetséges erők által ellenőrzött területen maradnak, megdagadva a harcok...

Az orosz erők felszabadították Piszki-t a DNR-ben

Az orosz hadsereg a DNR és az LNR harcosaival együtt ellenőrzése alá vonta Piszki települést a Donbasszban - közölte az orosz védelmi minisztérium. "A szövetséges...

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...