2023, március 28.
3.2 C
Budapest
5.4 C
Moszkva

Hétéves csúcson a rubel a dollárral szemben

Szárnyalt a rubel hétfőn a moszkvai tőzsdén, és új többéves csúcsot ért el az amerikai dollárral szemben. Az erősödés annak ellenére következett be, hogy a központi bank a múlt héten javasolta a tőkekontroll eltörlését, amely a nemzetközi szankciókkal szemben támogatta a valutát.

Az orosz valuta hétfőn rövid időre 55,44 rubelre erősödött a dollárral szemben, ami 2015 júniusa óta a legerősebb árfolyam az amerikai valutával szemben, majd később kissé visszaesett. A rubel az euróval szemben is alig 58 felett kereskedett, ami szintén hétéves csúcs közelében van.

Miután március elején a nyugati szankciók nyomása miatt rekordalacsony szintre esett, a rubel a tőkekontrollok és Oroszország erős kereskedelmi mérlegének támogatásának köszönhetően talpra állt – vélik közgazdászok. A múlt héten azonban az orosz központi bank vezetője a legtöbb tőkekontroll feloldására szólított fel a rubel gyengítése érdekében.

A kormány úgy véli, hogy az orosz valuta jelenleg túl erős, és egyes tisztviselők azt javasolják, hogy gyengítsék 70 és 80 rubel/dollár közötti szintre. A Központi Bank és az Ellenőrző Kamara azonban a devizabeavatkozások ellen szólalt fel, és az inflációs ráta szabályozására irányuló jelenlegi politikát támogatják.

A hónap elején a Központi Bank a válság előtti 9,5%-os szintre csökkentette az irányadó kamatlábat, megjegyezve, hogy az országot érintő inflációs kockázatok továbbra is csökkennek. A kamatlábat 20%-ra emelték, miután Oroszországot február végén az USA, az EU és szövetségeseik szankciók sorozatával sújtotta.

A rubel gyorsuló erősödését a nemzetközi piacokon emelkedő energiaáraknak és Moszkva gázfizetési igényének is tulajdonították, ami miatt a “barátságtalan” országoknak orosz valutában kell fizetniük a szállításokért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó