2022, szeptember 30.
16.7 C
Budapest
17.2 C
Moszkva

Ukrajna a tálibok elleni harcra szánt fegyvereket kérte az USA-tól

Ukrajna olyan amerikai haditechnikai eszközöket kért, amelyeket eredetileg Afganisztánba szántak volna, mielőtt az amerikaiak által támogatott kormány az év elején megbukott a tálibok ellen.

A Foreign Policy magazinban hétfőn megjelent riport szerint Alekszej Reznyikov ukrán védelmi miniszter a múlt hónapban tett washingtoni látogatása során kérte a fegyvereket. Azért repült az Egyesült Államokba, hogy segítséget kérjen számos katonai kérdésben, többek között a légi és tengeri védelemben, valamint az elektronikus hadviselés támogatásában.

Egy meg nem nevezett ukrán védelmi tisztviselő a Foreign Policy-nak azt mondta, hogy Reznyikov kéréseinek listáján olyan amerikai katonai felszerelések szerepeltek, amelyeket eredetileg Afganisztánnak szántak, mielőtt a tálibok átvették volna a hatalmat az országban.

Ezek között szerepelnek az Ukrajnában karbantartás alatt álló amerikai tulajdonú, szovjet korabeli Mi-17-es helikopterek, valamint az afgán hadseregnek szánt lőszerek is.

Reznyikov akkor tett látogatást az Egyesült Államokban, amikor olyan hírek kezdtek terjedni a nyugati sajtóban, hogy ukrán és amerikai tisztviselők attól tartanak, hogy a közeljövőben Oroszország inváziót tervez a kelet-európai ország ellen. Az elmúlt hetekben a két ország határa mentén jelentett csapatmozgások kerültek a figyelem középpontjába, és az amerikai hírszerző szolgálatok azt állították, hogy valós a veszélyes egy közelgő inváziónak.

Oroszország azonban tagadta, hogy bármilyen szándéka lenne egy totális háború kirobbantására, és a híreket “amerikai félretájékoztatásnak” könyvelik el. Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden videókonferencia keretében folytat megbeszélést amerikai kollégájával Joe Bidennel, amelynek során a két vezető az ukrajnai feszültségekről, valamint más kérdésekről is tárgyalni fog.

Ha Kijev kérésének eleget tesznek, az példátlan mértékű amerikai katonai támogatást jelentene az országnak, és jelezné Washington azon szándékát, hogy szoros katonai kapcsolatokat kíván fenntartani a térségben, akár Oroszország provokálásának kockázatával is. Biden ugyanakkor kijelentette, hogy invázió esetén az amerikai és NATO-csapatok nem harcolnának Ukrajna oldalán.

Washington jelenleg mérlegeli Kijev kérését, és katonai tisztviselőket küldött az ország légvédelmi igényeinek felmérésére. A Pentagon nem volt hajlandó további részleteket közölni, de egy szóvivője azt mondta: “Továbbra is szorosan együttműködünk Ukrajnával, hogy felmérjük az ukrán erők konkrét képességigényeit”.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”27138″]

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

A részleges mozgósítás első katonái megérkeztek a Donbasszba

Oroszország részlegesen mozgósított első katonái megérkeztek a Donyecki Népköztársaság (DNR) különleges műveleti övezetébe - írja a RIA Novosztyi. Megérkeztek a Donyecki Népköztársaságba a részleges mozgósítás...

Sikertelen ukrán előrenyomulás Krasznij Limannál, jelentős ukrán veszteségek

Az ukrán csapatok veszteségeket szenvedtek a Krasznij Liman elleni sikertelen támadási kísérlet során - közölte az orosz védelmi minisztérium a szerdai hadjelentésében. "Az ukrán csapatcsoport...

Ukrajnába is leállhat a gázszállítás – vita van a Gazprom és a Naftogaz között

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is...