2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Újabb terrortámadás – pánik Volgográdban

Legalább 14 ember vesztette életét és 40 megsérült hétfőn, amikor újabb öngyilkos merényletet hajtottak végre Volgográdban egy trolibusz ellen – írja az Interfax. Egy dagesztáni férfit gyanúsítanak a merénylet elkövetésével. Az előzetes vizsgálatok szerint 4 kg robbanóanyagot használt a terrorista. A detonáció olyan erejű volt, hogy a busz váza szétroncsolódott és a környező épületek ablakai is kitörtek. A második terrortámadás után pánik alakult ki Volgográdban. A hatóságok tömeges igazoltatásokba kezdtek a városban.

A pályaudvaron vasárnap elkövetett robbantás és a hétfő reggeli támadás között egyértelmű kapcsolat van – jelentette be Vlagyimir Markin a nyomozóbizottság vezetője. Az orosz hatóságok vizsgálják a biztonsági kamerák felvételeit. Közben a helyszínre érkezett a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetője Alekszandr Bortnyikov.

Volgográdban ötnapos gyászt rendeltek el a terrorista merényletek áldozatainak emlékére. A központi vasútállomáson történt vasárnapi robbantás áldozatait azonosították és közzétették a nevüket.

Az orosz hatóságok megnevezték a vasárnapi merénylet feltételezett elkövetőjét is. Pavel Csecsenkin a Volga folyó középső szakaszának bal partja mentén elterülő, az Oroszországi Föderációhoz tartozó Mari Köztársaságból (Mariföldről), Volzsszk városából való. Tavaly tavasszal csatlakozott egy dagesztáni illegális csoporthoz. Felvette az iszlám vallást és az Anszar ar-Ruszi nevet. A volgográdi központi vasútállomáson önmagát is felrobbantó férfi korábban a mariföldi mentőknél dolgozott. Szülei többször próbálták megtalálni, és ehhez a sajtó segítségét is igénybe vették. Novemberben elején a TVC nevű orosz tévében kérték fiukat, tegye le a fegyvert és térjen vissza hozzájuk. Az apa most vért adott, hogy azonosítani tudják a merénylő maradványait.

Volgográd

Vlagyimir Putyin orosz államfő időközben utasítást adott az orosz Nemzeti Terrorelhárítási Bizottságnak (NAK), hogy az egész országban erősítsék meg a biztonsági intézkedéseket. Volgográdban a hatóságok a legmagasabb fokozatú készültséget vezették be, megerősítették a rendőri jelenlétet és az ellenőrzést azokon a helyeken, ahol nagy tömegben gyűlnek össze emberek, így az autóbusz-állomáson és a repülőtéren is.

Alekszandr Basztrikin, a Szövetségi Nyomozó Bizottság vezetője vasárnap a dél-oroszországi városban tartott operatív értekezletet, hétfőn Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetség Biztonsági Szolgálat vezetője tett jelentést Vlagyimir Putyinnak, aki ezután Dmitrij Medvegyev kormányfővel találkozott. Az orosz elnök – egy nappal a vasútállomáson történt terrorcselekmény után – együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

A vasárnapi robbantás harminchét sérültjét volgográdi és moszkvai kórházakban ápolják. A hétfő reggeli merénylet áldozatai közül 27 embert vittek kórházba – közölte Veronyika Szkorcova orosz egészségügyi miniszter, aki Olga Gologyec miniszterelnök-helyettessel együtt vasárnap óta Volgográdban van.

A Külügyminisztérium elítéli a terrorcselekményeket

Magyarország mélységesen elítéli az oroszországi Volgográd városában vasárnap és hétfőn elkövetett súlyos terrorista merényleteket, amelyek számos halálos áldozatot követeltek és több tucat ember sebesülését okozták – hangsúlyozta a Külügyminisztérium az MTI-hez hétfő délelőtt eljuttatott közleményében. “Az elkövetett terrorista merényletekre nincs magyarázat, a történtek ismételten rámutattak a békét és a biztonságot világszerte fenyegető terrorizmus elleni küzdelem terén folytatott szoros nemzetközi összefogás szükségességére” – írták.

A Külügyminisztérium együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak. Emellett kiemelte, hogy “Magyarország elítéli a terrorizmus valamennyi formáját, és messzemenőkig elkötelezett az emberi élet és a nemzetközi béke védelme mellett”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...