2022, november 27.
6 C
Budapest
-2.9 C
Moszkva

Újabb orosz-ukrán fogolycsere volt, több mint 100 orosz tért haza, két ukrán nem akart hazatérni

Összesen 110 orosz tért haza Ukrajnából a Kijevvel folytatott nagyszabású fogolycsere keretében – közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. A csoportba 72 civil tengerész tartozott, akiket 2022 februárja óta tartottak fogva Ukrajnában – tették hozzá.

Cserébe Moszkva 108 katonanőt engedett szabadon Ukrajnának. Két, a cserére kiszemelt nő visszautasította az ajánlatot, és azt mondták, hogy Oroszországban szeretnének maradni – közölte a minisztérium.

A hazatérő oroszok mindegyike megkapja a szükséges orvosi és pszichológiai segítséget – tette hozzá.

Kijev is megerősítette az általa “újabb nagyszabásúnak” nevezett cserét. Korábban hétfőn a Donyecki Népköztársaság (DNR) vezetője, Gyenisz Pusilin a közösségi médiában jelentette be a cserét. A cserében a civil tengerészekkel együtt mintegy 30 katona vett volna részt Oroszország különböző részeiből, köztük a DNR-ből és a szomszédos Luganszki Népköztársaságból (LNR) – közölte akkor.

Kijev több tucat orosz civilt vett őrizetbe, akik olyan hajókon tartózkodtak, amelyek február végén, amikor Moszkva megkezdte katonai műveletét, ukrán kikötőkben álltak meg. Néhányukat kiszabadították, miután az orosz csapatok elfoglalták Mariupol kikötővárost, de sokan mások ukrán őrizetben maradtak.

Az orosz védelmi minisztérium szerint Tatjana Moszkalkova, az emberi jogok orosz biztosa közvetlenül részt vett a csere elősegítésében. A múlt héten azt mondta, hogy 65 tengerész hamarosan szabadulhat, és hogy a szabadon bocsátásukról szóló tárgyalások a végső fázisban vannak.

Múlt csütörtökön a két fél 20 orosz katonát cserélt ki ugyanennyi ukrán katonára, a két ország tisztviselői szerint. Moszkva és Kijev a konfliktus február végi kezdete óta többször is foglyokat cserélt egymással.

A legutóbbi nagyobb cserére szeptember végén került sor, amikor 55 orosz katonát, köztük Donbassz katonákat szabadítottak ki. Kijev a csere részeként szabadon engedte Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki vezetőt is. Az ukrán hatóságok tavaly árulással vádolták meg Medvedcsukot, és betiltották pártját, az Ellenzéki Platform – Az Életért nevű szervezetet, miután Moszkva megkezdte katonai műveletét Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a csere keretében 215 ukrán katonát küldtek vissza hazájukba. Ezek között volt az Azov zászlóalj több mint 100 tagja, amelynek soraiban a harcosok nyíltan vállalják a neonáci nézeteket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Egy amerikai tisztviselő szerint Oroszország egy nap alatt elpusztíthatja Ukrajnát

Az ukrán infrastruktúrára mért csapások megmutatták, hogy Oroszország rövid idő alatt képes elpusztítani az országot - írta honlapján Paul Craig Roberts, a Ronald Reagan-kormány...

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...