2022, augusztus 13.
19.9 C
Budapest
14.6 C
Moszkva
Array

Ügyvédje szerint hazatérésre készül Janukovics volt elnök

Hazatérni készül Viktor Janukovics ukrán elnök – írták a két éve Oroszországba menekült volt államfő jogi képviselőjére hivatkozva orosz napilapok szerdán. “Szándékában áll, hogy visszatérjen Ukrajnába, és ennek érdekében megteszi a jogi lépéseket. Janukovics az elnöki jogkörétől nem vált meg, és nem mondott le az ország vezetéséről. A hivatalából való felmentés eljárását Ukrajna alkotmányának durva megsértésével folytatták le” – jelentette ki Vitalij Szergyuk ügyvéd az eredetileg a Glavkom ukrán lapnak adott interjúban.

Szergyuk állítása szerint Janukovics ellen nincs érvényben nemzetközi elfogatóparancs, ezért szabadon utazhat a világban, de úgy vélekedett, hogy a volt elnök életét és biztonságát Ukrajnában továbbra is veszély fenyegeti.

Az ügyvéd az exállamfő vagyoni helyzetéről szólva azt állította, hogy Janukovicsnak nincsenek milliárdjai. Szavai szerint Ukrajna volt első emberének minden pénze két, a hazájában zárolt számláján van – a magánszámláján 28 millió hrivnyát (mintegy 294 millió forintot), a nyugdíjszámláján pedig 50 ezer hrivnyát (mintegy 525 ezer forintot) tart. “Janukovics ennek ellenére nem szűkölködik, bőven van miből megélnie, arra hogy magánházat béreljen (az oroszországi) Rosztov-na-Donu kertvárosában és ügyvédeket fogadjon” – mondta a jogi képviselő.

Viktor Janukovicsot 2014 februárjában fosztotta meg az ukrán parlament tisztségétől, miután elhúzódó, véressé fajult tiltakozások robbantak ki amiatt, hogy az államfő 2013 novemberében megtagadta Ukrajna társulási szerződésének aláírását az Európai Unióval. Az új ukrán hatalom a volt elnök és hívei ellen eljárást indított, befagyasztotta számláikat.

Janukovics, aki ellen Kijev nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, az év február végén Oroszországban bukkant fel; a politikus államcsínynek nevezte és nem ismerte el elmozdítását az elnöki tisztségből.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...