2023, április 1.
11.4 C
Budapest
5.7 C
Moszkva

Bloomberg: Svájc több tonna aranyat vásárolt Oroszországtól

Svájc májusban február óta először importált aranyat Oroszországból – jelentette kedden a Bloomberg. A cikk szerint a lépés arra utal, hogy az iparág álláspontja az orosz nemesfémekkel szemben enyhülhet.

Svájc több mint 3 tonna aranyat vásárolt Oroszországból a múlt hónapban – idézte a Bloomberg a svájci szövetségi vámhivatal adatait. A vásárlás a májusi svájci import mintegy 2%-át teszi ki. Az ország kulcsfontosságú finomító központ, amely a világ aranytermelésének kétharmadát kezeli.

Moszkva ukrajnai katonai műveletének megkezdését és a nemzetközi szankciók bevezetését követően a London Bullion Market Association felfüggesztette az összes orosz arany- és ezüstfinomítót az engedélyezett beszállítók listájáról. A lépést az iparág de facto tilalomnak tekintette, és a legtöbb finomító megtagadta az Oroszországból származó új arany átvételét.

Mindez akkor történt, amikor a nemesfém a Moszkva elleni szankciók lehetséges új célpontjaként került megjelölésre. A Reuters keddi jelentése szerint az EU vezetői a héten tartandó csúcstalálkozójukon továbbra is nyomást akarnak gyakorolni Oroszországra egy újabb szankciós csomaggal, amely már a hetedik lesz.

Nem világos, hogy Svájc, amely nem tagja az EU-nak, eleget tesz-e az orosz aranyra vonatkozó esetleges tilalomnak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kim Jodzsong: Kijevet nukleáris katasztrófa fenyegeti azzal, hogy azt hiszi, legyőzheti Oroszországot

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hazája jövőjével játszik, amikor atomfegyverek után kutat - jelentette ki szombaton Kim Jodzsong, Kim Dzsongun észak-koreai vezető befolyásos testvére a...

Védelmi miniszter: Németország nem tud több harckocsit adni Ukrajnának

Németország nem engedheti meg magának, hogy további harckocsikat adjon Ukrajnának - jelentette ki szombaton Boris Pistorius, az ország védelmi minisztere. Megjegyzései azután hangzottak el, hogy...

Morawiecki: Kijev 100 Rosomak páncélozott harckocsit vásárol Varsótól uniós és amerikai támogatásból

Ukrajna 100 Rosomak páncélozott személyszállító járművet fog vásárolni Lengyelországtól - jelentette be a lengyel miniszterelnök. "Az ukrán hadsereg 100 Rosomakot fog vásárolni tőlünk, amelyeket Siemianowice...
spot_img

Videó