2023, március 22.
8.4 C
Budapest
2.2 C
Moszkva

Tovább erősödött a rubel a dollárral és euróval szemben

Az orosz nemzeti valuta, a rubel hétfőn tovább erősödött az euróval és az amerikai dollárral szemben, és április 8. óta a legmagasabb szintet érte el az európai valutával szemben – derül ki a moszkvai tőzsde kereskedési adataiból.

Az erősödés annak ellenére következett be, hogy az orosz központi bank enyhítette a tőkekontroll intézkedéseket, és hétfőn feloldotta a február vége óta érvényben lévő tilalmat, amely szerint magánszemélyek rubelért vásárolhatnak devizát.

Hétfőn greenwichi középidő szerint 11:35-kor az orosz valuta 4,14%-kal 81,81 rubelre ugrott az euróval szemben, és 1,12%-kal erősödött a zöldhasúval szemben, amivel 79,1 dolláron kereskedtek.

“Az [Orosz Nemzeti Bank] által hozott intézkedéseknek köszönhetően a rubel alig reagál a külső nyomásra. Az olaj magas ára, valamint az exportőrök április végéig tartó adókifizetései támogatják az orosz rubel árfolyamát” – mondta Makszim Timosenko, az orosz Standard Bank pénzügyi piaci műveletekkel foglalkozó részlegének vezetője.

Egy másik szakértő, Bogdan Zvarics, a Banki.ru pénzügyi platform vezető elemzője szerint az orosz valutát támogató fő tényező “az exportőrök rubellikviditás iránti keresletének növekedése lehet, az adófizetések előrehozása miatt”.

A rubel április eleje óta fokozatosan erősödik a főbb devizákkal szemben, amikor Oroszország bejelentette, hogy új, rubelalapú mechanizmust vezet be a gázexport elszámolására. Ezt megelőzően az orosz valuta történelmi mélypontra esett a Moszkva ellen az ukrajnai katonai műveletre válaszul bevezetett szankciók miatt. Március elején a rubel a dollárhoz viszonyítva 150-es szintre esett vissza, de azóta csaknem megduplázódott az értéke.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zaharova: a Nyugat teljesen el akarja pusztítani Ukrajnát

A brit kormány azon terve, hogy szegényített uránt tartalmazó lövedékeket küldjön Kijevnek, amelyeket a Moszkvával folytatott konfliktusban használnának, azt mutatja, hogy a nyugati állítások,...

Charles Michel: az EU egy éven belül 1 millió darab lőszerrel látná el Ukrajnát

Az Európai Unió célja, hogy a következő 12 hónapon belül 1 millió darab lőszerrel lássa el Ukrajnát, és biztosítsa ehhez a megfelelő finanszírozást; "ennek...

Sojgu: Moszkva mérlegeli a szegényített uránt tartalmazó brit lövedékekre adható választ

A Kijevbe irányuló, szegényített uránt tartalmazó lövedékek szállítása arra kényszeríti Moszkvát, hogy mérlegelje, miként reagálhat - jelentette ki kedden Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter. "Ez...
spot_img

Videó