2023, március 21.
11.2 C
Budapest
1.2 C
Moszkva

Ukrajna: elkezdődött a harc a Donbasszért

Megkezdődött Ukrajna és a Donbassz orosz offenzívájának második szakasza – állította Volodimir Zelenszkij elnök és tanácsadói hétfő este. Kijev közölte, hogy súlyos harcokról érkeztek jelentések a donyecki, a luganszki és a harkovi fronton, és hogy az ukrán csapatok tartják magukat.

“Most már megerősíthetjük, hogy az orosz csapatok megkezdték a Donbasszért vívott csatát, amelyre már régóta készülnek” – mondta Zelenszkij a Telegramon hétfő este közzétett videóban.

“Az orosz hadsereg nagy része most erre az offenzívára összpontosít” – tette hozzá.

Az ukrán elnök vezérkari főnöke, Andrej Jermak korábban azt mondta, hogy keleten megkezdődött a “háború második szakasza”, de arra biztatta az ukránokat, hogy “higgyenek a hadseregünkben, mert az nagyon erős”.

Az orosz erők “szinte a teljes frontvonalon” támadnak – mondta Alekszej Danilov, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára. “Szerencsére a hadseregünk kitart”.

Az orosz védelmi minisztérium hétfőn nem kommentálta a szárazföldi hadműveleteket. A fronton lévő tudósítók súlyos harcokról számoltak be Izjumtól délre, Szeverodonyecktől északra és Donyeck várostól nyugatra. Tüzérségi és rakétacsapásokról is érkeztek jelentések Harkov, Nyikolajev és az északnyugati donyecki területekről.

Az ukrán hadsereg és a neonácik megkezdték Gorlovka ágyúzását a Donbasszban.

A város polgármestere, Ivan Prihodko videókat közölt, amelyen az ukrán fegyveres erők csapásainak következményeit mutatja be a városban.

A felvételeken látható, hogy az egyik lövedék egy lakóházat talált el, amely részben megsemmisült.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó