2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Történelmi pillanat: Moszkva először törleszti rubelben külföldi adósságát

Oroszország először fizetett rubelben az eurókötvények külföldi tulajdonosainak, miután egy külföldi pénzintézet washingtoni utasításra elutasította a 649,2 millió dolláros kifizetés rendezésére tett kísérletet – közölte szerdán az orosz pénzügyminisztérium.

A hét elején az amerikai pénzügyminisztérium megtiltotta, hogy Oroszország az amerikai bankszámlákon tartott tartalékokból több mint 600 millió dollárt fizessen ki államadósságának tulajdonosainak.

Oroszország több mint 300 milliárd dollár értékű devizatartalékainak mintegy felét a nyugati országok az Ukrajna miatti szankciók részeként befagyasztották.

“Oroszországnak minden szükséges forrása megvan ahhoz, hogy kifizesse adósságait… Ha ez a blokád folytatódik, és az adósságok kiszolgálására irányuló kifizetéseket blokkolják, akkor (a jövőbeni kifizetés) rubelben történhet” – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszországnak összesen 15 külföldi kötvénye van mintegy 40 milliárd dollár értékben. Ezek aktuális kuponját ezidáig sikerült fizetni a nemzetközi embargó ellenére is. Utoljára például 447 millió dollár adósságot rendezett Oroszország múlt csütörtökön. Ez volt az ukrajnai hadművelet óta az ötödik orosz kötvénykamat-fizetés.

Moszkvának 30 napos türelmi ideje van a dollárkifizetésre. A globális hitelminősítők szerint Oroszország fizetésképtelenné válna, ha ezen időn belül nem teljesítené a devizában történő fizetést. A Kreml elutasította az ország fizetésképtelenségének gondolatát, mondván, hogy Oroszországnak megvannak a forrásai, és hajlandó kifizetni adósságát.

Moszkva a kifizetések blokkolását úgy jellemezte, hogy a Nyugat nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit Oroszországgal szemben.

“Elméletileg létre lehetne hozni egy fizetésképtelenségi helyzetet, de az egy tisztán mesterségesen kialakított helyzet lenne” – mondta Peszkov. “Nincs alapja egy valódi fizetésképtelenségnek”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó