2023, március 21.
18.4 C
Budapest
7.9 C
Moszkva

Oroszország reagált a Zelenszkij ellen tervezett merénylet vádjára

Oroszország nem tervezi Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megölését vagy hatalomból való eltávolítását – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára.

“Nem, ez nem igaz” – válaszolta Peszkov, amikor szerdán az LCI francia műsorszolgáltatónak adott interjújában arra kérték, hogy kommentálja azokat a találgatásokat, amelyek szerint Moszkva holtan akarja látni Zelenszkijt.

Azt is hangsúlyozta, hogy a szomszédos országban zajló orosz katonai művelet céljai között nem szerepel a rendszerváltás.

Zelenszkij “Ukrajna elnöke” – jegyezte meg Peszkov, és Moszkva azt akarja tőle, hogy elfogadja azokat a követeléseket, amelyeket az orosz küldöttség a béketárgyalások során előterjesztett.

“Ezeken a tárgyalásokon keresztül szeretnénk véget vetni a katonai műveletnek” – mondta Peszkov, hozzátéve, hogy Moszkva közelmúltbeli döntése, miszerint kivonja csapatait az ukrán főváros, Kijev közelében fekvő területekről, a jó szándék gesztusa volt, amelynek célja a pozitív kimenetel elősegítése.

A moszkvai és kijevi delegációk közötti legutóbbi személyes tárgyalási fordulójára egy hete került sor a törökországi Isztambulban.

Moszkva azt követően indította el hadműveletét, hogy Ukrajna nem hajtotta végre a 2014-ben aláírt minszki megállapodások feltételeit, és Oroszország végül elismerte a donyecki és luganszki népköztársaságokat a Donbasszban. A német és francia közvetítéssel létrejött minszki jegyzőkönyv célja az volt, hogy rendezze a régiók státuszát az ukrán államon belül.

Oroszország most azt követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik az Egyesült Államok vezette NATO katonai blokkhoz. Kijev szerint az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt, és cáfolta, hogy a két köztársaság erőszakos visszafoglalását tervezte volna.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

A britek gyengített uránt tartalmazó lövedékeket adnak Ukrajnának

Az Egyesült Királyság "gyengített uránt tartalmazó páncéltörő lövedékeket" küld Ukrajnának - írja a Declassified UK. Annabel Goldie védelmi miniszter tegnap közölte ezt a Lord Hylton...

Varsó csatlakozni fog a közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz

Varsó csatlakozni fog az Ukrajna védelmi kapacitásainak növelését célzó közös lőszerbeszerzésről szóló európai uniós megállapodáshoz - jelentette be kedden Piotr Müller lengyel kormányszóvivő. Müller annak...

Moszkva közölte, hogy ez a négy ország biztosan nem lehet közvetítő a konfliktusban

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Németország nem hivatkozhat a semleges közvetítő szerepére az ukrajnai békefolyamatban, mivel érintettek az Oroszországgal fennálló konfliktusban - közölte...
spot_img

Videó