2024, február 24.
11.1 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Történelmi pillanat: az USA államadóssága átlépte a 31 billió dollárt

Az Egyesült Államok államadóssága a történelem során először hivatalosan is meghaladta a 31 billió dollárt – erősítette meg kedden a pénzügyminisztérium.

Az amerikai kormánynak összesen 31 billió 123 milliárd 887 millió 781 ezer 401 dollár és 34 cent tartozása volt október 3-án a kincstár nyilvánosan közzétett adatai szerint.

Joe Biden elnök beiktatásának pillanatában, 2021 januárjában az adósság 27,75 billió dollár volt a Kongresszusi Kutatószolgálat szerint.

“Alig öt évvel ezelőtt 21 billió dollár volt” – siránkozott Chip Roy texasi republikánus képviselő a Twitteren a hír megjelenése után.

Az államadósság 19,94 billió dolláron állt, amikor Donald Trump elnök 2017-ben hivatalba lépett, de az elmúlt évek során robbanásszerűen megnőtt, mivel a Federal Reserve pénzt nyomtatott a Covid-19-járvány kezelésére.

Az adósság nagy részét magánszemélyek birtokolják, 24 billió dollárt, míg a külföldi kormányok felé fennálló adósságok közel 7 billió dollárt tesznek ki. A világ nagy része közvetve támogatja az USA dollárját, mint globális tartalékvalutát.

Eközben a pénzügyminisztérium honlapján kedden megjelent egy kiemelt bejelentés a 25 tagú faji méltányossággal foglalkozó tanácsadó bizottság felállítására vonatkozóan, amely a tervek szerint “tanácsokkal és ajánlásokkal látja el Yellen pénzügyminisztert és Wally Adeyemo miniszterhelyettest a gazdaságban a faji méltányosság előmozdítására és a színes bőrű közösségek akut egyenlőtlenségeinek kezelésére irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatban”.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó