2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Történelmi pillanat: az USA államadóssága átlépte a 31 billió dollárt

Az Egyesült Államok államadóssága a történelem során először hivatalosan is meghaladta a 31 billió dollárt – erősítette meg kedden a pénzügyminisztérium.

Az amerikai kormánynak összesen 31 billió 123 milliárd 887 millió 781 ezer 401 dollár és 34 cent tartozása volt október 3-án a kincstár nyilvánosan közzétett adatai szerint.

Joe Biden elnök beiktatásának pillanatában, 2021 januárjában az adósság 27,75 billió dollár volt a Kongresszusi Kutatószolgálat szerint.

“Alig öt évvel ezelőtt 21 billió dollár volt” – siránkozott Chip Roy texasi republikánus képviselő a Twitteren a hír megjelenése után.

Az államadósság 19,94 billió dolláron állt, amikor Donald Trump elnök 2017-ben hivatalba lépett, de az elmúlt évek során robbanásszerűen megnőtt, mivel a Federal Reserve pénzt nyomtatott a Covid-19-járvány kezelésére.

Az adósság nagy részét magánszemélyek birtokolják, 24 billió dollárt, míg a külföldi kormányok felé fennálló adósságok közel 7 billió dollárt tesznek ki. A világ nagy része közvetve támogatja az USA dollárját, mint globális tartalékvalutát.

Eközben a pénzügyminisztérium honlapján kedden megjelent egy kiemelt bejelentés a 25 tagú faji méltányossággal foglalkozó tanácsadó bizottság felállítására vonatkozóan, amely a tervek szerint “tanácsokkal és ajánlásokkal látja el Yellen pénzügyminisztert és Wally Adeyemo miniszterhelyettest a gazdaságban a faji méltányosság előmozdítására és a színes bőrű közösségek akut egyenlőtlenségeinek kezelésére irányuló erőfeszítésekkel kapcsolatban”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...