2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Törökország megduplázta az orosz olajimportot

Törökország az idén eddig átlagosan napi 200 ezer hordóra növelte az Oroszországból származó kőolajimportot, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 98 ezerhez képest – jelentette hétfőn a Reuters a Refinitiv Eikon adataira hivatkozva.

A jelentés kiemelte, hogy a törökországi Tupras és STAR finomítók jelentősen növelték az orosz olaj – mind az uráli, mind a szibériai könnyű minőségű – bevitelét, miközben csökkentették az északi-tengeri, az iraki és a nyugat-afrikai vásárlásaikat.

A Refinitiv adataiból kiderült, hogy a STAR finomító 2022 januárja és augusztusa között átlagosan mintegy 90 000 hordó olajat vásárolt Oroszországból, szemben a tavalyi év ugyanezen időszakának 48 000 hordójával.

A Tupras az adatok szerint átlagosan mintegy 111 000 hordó orosz olajat vásárolt ebben az időszakban, szemben a tavalyi 45 000 hordóval a nyolc havi adatok szerinti.

“A választás a török finomítók számára egyértelmű volt, mivel nem korlátozzák az orosz olajvásárlást” – mondta a Reutersnek egy mediterrán olajpiacon tevékenykedő kereskedő. Hozzátette, hogy a jó uráli olaj árrése támogatta a török finomítók nyereségét.

Ebben a hónapban Moszkva és Ankara megállapodott a gazdasági együttműködés erősítéséről a kereskedelem, a közlekedés, a mezőgazdaság, a pénzügyek, a turizmus és az építőipar területén.

A két ország azt tervezik, hogy 2030-ra 100 milliárd dollárra növelik a kétoldalú kereskedelmet, és együttműködnek az energetikai projektekben. Abban is megállapodtak, hogy Törökország rubelben fizet majd az Oroszországból származó gázimport egy részéért.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...