2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Több mint duplájára nőtt az Oroszország és India közötti kereskedelem

Az orosz elnök tanácsadója, Jurij Usakov szerint az India és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom idén eddig közel 120%-kal nőtt.

“Kapcsolataink aktívan fejlődnek, a kereskedelem is jelentősen megnőtt, az orosz olaj-, szén- és műtrágyaszállítások növekedtek” – mondta a vezető tisztviselő újságíróknak a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) szeptember 15-16-i, az üzbég Szamarkand városában megrendezésre kerülő találkozója előtt.

Usakov szerint a két nemzet jelenleg kétoldalú intézkedéseken dolgozik, hogy kiterjesszék a nemzeti valuták, a rubel és a rúpia használatát a kölcsönös elszámolásokban.

A múlt hónapban Pavan Kapoor moszkvai indiai nagykövet is megjegyezte, hogy az orosz-indiai kereskedelmi forgalom az elmúlt hónapokban mind volumenében, mind terjedelmében növekedett. Hozzátette, hogy a két ország vállalkozásai azon dolgoznak, hogy a szankciók által a szorosabb együttműködés útjában álló akadályokat leküzdjék.

Moszkva és Újdelhi a hírek szerint tárgyalásokat folytatott az orosz Mir és az indiai RuPay fizetési kártyák kölcsönös elfogadásáról, valamint egymás bankközi átutalási szolgáltatásainak bevezetési lehetőségeiről: az India egységes fizetési interfésze (UPI) és az SPFS, a SWIFT orosz alternatívája.

India az elmúlt hat hónapban növelte az orosz nyersolaj vásárlását, miközben az USA többször is sürgette Új-Delhit, hogy támogassa az orosz olaj árának korlátozását. India azonban vonakodott csatlakozni a Moszkva elleni nyugati szankciókhoz, mivel a hazai energiabiztonságot a geopolitikai konfliktusok fölé helyezte.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...