2022, augusztus 9.
28.9 C
Budapest
21.1 C
Moszkva
Array

Több mint 46 ezeren tüntettek a Krím elszakadásáért Oroszországban

Több mint 46 ezer ember vett részt több orosz nagyvárosban a Krím félsziget Ukrajnától való elszakadását támogató hétfői tüntetésen, míg az ukrajnai orosz katonai beavatkozás ellen aznap csupán száz-egynéhányan tüntettek Moszkvában. Az orosz főváros központjában, a Puskin téren egymás után két tiltakozó megmozdulás is zajlott. Az Eduard Limonov vezette Másik Oroszország nevű radikális párt és több baloldali politikai csoport a Krími Autonóm Köztársaság Oroszországhoz csatlakozása mellett állt ki.

Oroszországban egy hete tartanak az ukrajnai oroszokat és az Ukrajnától való elszakadásról döntő krími parlamentet támogató nagygyűlések. A legnagyobb megmozdulások a szibériai Cseljabinszkban és Permben voltak hétfőn. A közép-oroszországi Vologdában és az északi Jeges-tenger közeli Arhangelszkben is szervezetten vonultak az utcára a helyiek, hogy kifejezzék támogatásukat az ukrajnai oroszok mellett, helyeselve a Kreml Ukrajna-politikáját.

Moszkva továbbra is Viktor Janukovicsot tekinti törvényes ukrán államfőnek, és nem ismeri el az új ukrán vezetést, amely orosz álláspont szerint államcsínnyel szerezte meg a hatalmat. A február 22-én Kijevben megbuktatott Viktor Janukovics kedden ismét megjelenik Rosztov-na-Donu városban a sajtó előtt, hogy újabb bejelentést tegyen. Nemrég elterjedt, hogy az ukrán politikus már nincs életben.

Átállt a krími oroszbarát fegyveresekhez a bahcsiszaraji laktanya parancsnoka

A krími “önvédelmi erőkkel” együtt tért vissza hétfőn az ukrán haditengerészet bahcsiszaraji gépkocsizó zászlóaljának parancsnoka, a vasárnap eltűnt Volodimir Szadovnyik alezredes az alakulat laktanyájába. Ezt Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán védelmi minisztérium krími sajtóközpontjának vezetője közölte saját forrásokra hivatkozva a Facebookon – jelentette az Ukrinform hírszolgálat. “A krími fegyveres önvédelmi erők képviselőivel együtt (…) tért vissza az ukrán haditengerészet gépkocsizó zászlóaljának területére Bahcsiszarajban a támaszpont előző este eltűnt parancsnoka, Volodimir Szadovnyik” – írta a sajtóközpont vezetője. Hozzátette, hogy néhány ukrán katona csatlakozott hozzá.

A bejegyzés szerint a krími önvédelmisek néhányszor a levegőbe lőttek, majd behatoltak az alakulat területére. Szadovnyik alezredes ezután felsorakoztatta az ukrán katonákat, és felszólította őket, hogy aki vele tart, lépjen előre.

Néhány katona kilépett a sorból. Nem léptek ki a tisztek és azok a szerződéses katonák, akik Ukrajna különböző területeiről származnak. Ezután a parancsnok közölte, hogy aki nincs vele, távozhat az alakulat körletéből. Ezután az alakulótéren leengedték az ukrán haditengerészet zászlaját, és felhúzták helyette az orosz hadsereg lobogóját. “Jelenleg Szadovnyik és azok a katonák, akik csatlakoztak hozzá, felpakolják a teherautókra az üzemanyagot, a rádióadókat és egyéb katonai felszerelést, hogy elvigyék azokat a bázisról” – írta Szeleznyov.

Vasárnapi ukrán hírügynökségi jelentések szerint a krími Bahcsiszarajban oroszbarát önkéntesek elrabolták Szadovnyik alezredest. A laktanyába visszatérő parancsnokot erőszakkal egy gépkocsiba tuszkolták, majd ismeretlen irányban távoztak vele.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz cirkálórakéták megsemmisítették a HIMARS és M777-es lőszerraktárt Uman közelében

Orosz cirkálórakéták megsemmisítettek egy raktárt, amelyben lövedékeket tárolta az amerikai HIMARS és M777-es ágyúkhoz a cserkaszi régióban - közölte az orosz védelmi minisztérium újságírókkal. "Nagy...

Ukrajna leállította az EU-ba irányuló olajszállításokat

Ukrajna leállította az orosz kőolaj tranzitját Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába - írja a RIA Novosztyi. "A Transnyefty megerősítette, hogy az Ukrtransznafta augusztus 4-én leállította az...

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...