2024, február 23.
11 C
Budapest
0.7 C
Moszkva

Több amerikai katona megsérült Szíriában az illegális bázisukra mért dróncsapásokban

A Pentagon tisztviselői szerint október 17. óta legalább tíz alkalommal Irakban és háromszor Szíriában amerikai katonák ellen irányítottak drónokat és rakétákat. Washington az Irán által támogatott milíciákat vádolta, de elismerte, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Teherán vezetését vádolják a támadások megrendelésével.

Húsz amerikai katona szenvedett “kisebb sérüléseket”, amikor két támadó drón október 18-án a dél-szíriai Al-Tanf katonai támaszpontot vette célba – közölte az amerikai központi parancsnokság kedden az NBC Newsnak, az amerikai áldozatokról szóló első megerősítésben.

További négy amerikai katona megsérült a nyugat-iraki Al-Aszad támaszponton állomásozó amerikai erők elleni két dróntámadásban. Ugyanezen a bázison egy másik alkalommal egy amerikai civil “vállalkozó” állítólag “szívrohamban” halt meg, miközben fedezékbe vonult egy feltételezett dróntámadás elől, amelyre valójában nem is került sor a hivatalos jelentések szerint.

Összességében október 17. és 24. között az Egyesült Államok vezette koalíciós erőket legalább 13 alkalommal támadták meg “egyirányú támadó drónok és rakéták keverékével” – közölte Pat Ryder dandártábornok sajtószóvivő kedden a Pentagonban újságírókkal, hozzátéve, hogy a CENTCOM-nak még nem áll módjában “átfogó listát” készíteni a támadásokról és az azokból eredő áldozatokról a nyilvánosság számára.

Arra a kérdésre, hogy a Pentagon szerint Irán felelős-e ezekért a támadásokért, a szóvivő azt állította, hogy “tudjuk, hogy a támadásokat végrehajtó csoportokat az Iráni Forradalmi Gárda és az iráni rezsim támogatja”.

A Fehér Ház és a Pentagon már jelezte, hogy szerintük Irán áll az amerikai támaszpontok elleni legutóbbi támadássorozat mögött. Lloyd Austin védelmi miniszter és Antony Blinken külügyminiszter egyaránt azt állította a hétvégén, hogy “valószínűsíthető az erőszak eszkalációja” iráni megbízottak részéről. Teherán “aktívan elősegíti” ezeket a támadásokat – mondta John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn újságíróknak, azzal vádolva Iránt, hogy a Hamász és a Hezbollah militáns csoportokat is támogatja az Izraellel folytatott konfliktusukban.

Az Egyesült Államok mintegy 2500 katonát tart Irakban, míg Szíriában jelenleg akár 1000 amerikai katona is állomásozik, akik egy kurd vezetésű milícia támogatásával kulcsfontosságú olajmezőket és az Eufrátesz folyón való átkelőket tartanak illegálisan megszállva. A damaszkuszi kormány többször tiltakozott ez ellen és közölte, hogy jelenlétük sérti a nemzetközi jogot. A hivatalos felszólítások ellenére az amerikai megszálló erők nem hagyják el az olajban gazdag területet és folytatják az ország kirablását.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Le Figaro: a nyugati haditechnika egy részét a rágcsálók teszik tönkre Ukrajnában

A Nyugat által Ukrajnának szállított haditechnikai eszközök egy része működésképtelenné vált, miután rágcsálók okoztak kárt bennük - jelentette a Le Figaro egy francia katonára...

Orbán: tűzszünet és békefolyamat kell, mert katonai erővel Oroszországot nem lehet térdre kényszeríteni

Az orosz-ukrán konfliktusnak nincs harctéri, katonai megoldása, békefolyamatra van szükség, amely lezárja ezt a konfliktust, és egyúttal hosszú távon élhető Európát teremt számunkra -...

Zelenszkij új ellentámadással és “meglepetésekkel” fenyegette meg Oroszországot

Volodimir Zelenszkij a Fox News televíziós csatornának adott interjújában kijelentette, hogy nem akar a minszki megállapodásokhoz hasonló új megállapodások megkötésére törekedni. "Nem a minszki megállapodásokat...
spot_img

Videó