2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Tizenöt magyar cég exportálhatna élelmiszert Oroszországba

Az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor) tizenöt magyar, két ciprusi és néhány görög cégnek engedélyezte, hogy exportálhassa termékeit Oroszországba az élelmiszerembargó feloldásának esetén – közölte Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője kedden tartott moszkvai sajtótájékoztatóján. Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre.

Idén több európai uniós ország arra kérte Oroszországot, hogy törölje vagy legalább enyhítse az embargót. Orosz ellenőrök április végén ellenőriztek több tucat magyar, görög és ciprusi élelmiszeripari céget. Ha Oroszország feloldja a tilalmat, az auditált magyar, ciprusi és görög cégek azonnal felújíthatják termékeik szállítását. Görögország halat és sajtot, Ciprus szintén sajtot, Magyarország pedig marhahúst és szárnyasokat exportálhat – mondta Dankvert orosz sajtóbeszámolók szerint.

Az embargó előtt 90 magyar és hat ciprusi élelmiszeripari vállalat szállíthatta termékeit Oroszországba. Mostanra ez a szám Magyarország esetében 15-re, Ciprus esetében pedig kettőre csökkent – részletezte a Rosszelhoznadzor vezetője. Görögország esetében is hasonló a helyzet. Az élelmiszerszállítási tilalom előtt nagyjából kéttucatnyi cég exportált gyümölcsöket, például epret, őszibarackot és nektarint Oroszországba, az áprilisi helyszíni ellenőrzés eredményeként csak néhány vállalat kapott exportengedélyt az orosz féltől – közölte Dankvert, de konkrét számot a görög cégek esetében nem mondott.

Összességében a három országot tekintve a korábban auditált élelmiszeripari vállalatok kevesebb mint 20 százaléka újíthatná fel az Oroszországba irányuló exportját az orosz behozatali tilalom feloldásának esetén – hangoztatta Szergej Dankvert, aki szerint Magyarország, Görögország és Ciprus veszteségei meghaladták a 400 millió dollárt. A három ország 2013-ban összesen 580 millió dollár értékben exportált élelmiszeripari termékeket Oroszországba. Ebből az összegből a behozatali tilalom alá nem tartozó termékek értéke nagyjából 150 millió dollár volt, tehát 400 millió dollárnyi kiesést okozott az embargó – mutatott rá Dankvert.

Az orosz piacot tekintve nem túl jelentős összegről van szó: 2013-ban Oroszország mintegy 15 milliárd dollár értékben importált élelmiszeripari termékeket. Nagyjából hatezer európai cég exportált élelmiszeripari termékeket Oroszországba az embargó bevezetése előtt, helyüket zökkenésmentesen vették át latin-amerikai, afrikai és ázsiai, valamint az Európai Unión kívüli európai országok termelői.

Az orosz állategészségügyi hatóság ellenőrei április 20-30. között végeztek helyszíni ellenőrzést azon – általuk kijelölt – magyarországi üzemekben, amelyek már korábban felkerültek az orosz hatóság által engedélyezett létesítmények listájára. Alapvetően a cégek működését vizsgálták az ellenőrök. A vizsgált 16 vállalat között nemcsak vörös húsokkal, hanem baromfival foglalkozó cégek, sőt, tejipari vállalat is szerepelt.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...