2022, augusztus 12.
28.4 C
Budapest
26 C
Moszkva
Array

Timosenko hívei a kijevi fellebbviteli bíróság épületét ostromolták

Julija TimosenkoJulija Timosenko mintegy kétezer híve megostromolta kedd délelőtt a kijevi fellebbviteli bíróság épületét, ahol megkezdődött a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt volt kormányfő fellebbviteli tárgyalása. A tárgyalást a bíróság végül szerdáig elnapolta, hogy az elítélt, aki kedden betegségére hivatkozva nem jelent meg a tárgyalóteremben, részt vehessen a tárgyaláson. A tárgyalás kezdetekor a tömeg nyomására betört az épületet övező fémkerítés kapuja. A Berkut (Szirti sas) nevű ukrán különleges rendőrségi osztag tagjai tartóztatták fel a “Szabadságot Julijának!” “Le a bűnöző bandával!” kiáltásokkal, transzparensekkel a bírósági épületbe behatolni akaró tüntetőket. Szerhej Vlaszenko, Timosenko ügyvédje közölte, hogy védence egészségi állapota miatt nem vehet részt a tárgyaláson, mert “nem képes önállóan járni”. Az állami büntetés-végrehajtási szolgálat keddi orvosi jelentése szerint viszont Timosenko egészségi állapota lehetővé teszi, hogy részt vegyen az igazságszolgáltatási eljárásban. A fellebbviteli bíróságon az előzetes meghallgatást még december 1-jén tartották Timosenko távollétében, aki megromlott egészségi állapota miatt nem jelent meg a bíróságon.
Az ülést kedden is Olena Szitajlo bírónő vezette. Az ügyvédek kérték, hogy vegyék el az ügyet a bírónőtől, mert az előzetes tárgyalás szerintük nem volt objektív. A bíróság a kérést elutasította.
Hétfő este Stefan Füle, az unió bővítési biztosa meglátogatta a fogdában Julija Timosenkót, ahol fél órát tartózkodott. A két napra Kijevbe látogató EU-biztos kedden közleményben tudatta, hogy a bebörtönzött politikusnál tett magánlátogatásán megvitatta egészségi állapotát és ügyének állását. “Tájékoztattam a perével kapcsolatos uniós aggodalmakról, és biztosítottam őt, hogy továbbra is szoros figyelemmel kísérjük a fellebbviteli perét, és ragaszkodunk hozzá, hogy méltányos perben a védelemhez való valamennyi jogával élhessen” – áll a közleményben.
Füle hétfőn három órán át tárgyalt Viktor Janukovics elnökkel. A tárgyalásról elmondta, hogy ismertette az aggodalmakat az ukrán államfővel, különös tekintettel a “szelektív igazságszolgáltatás nemrégiben történt eseteire”. Mint mondta, látogatása célja a december 19-re tervezett EU-Ukrajna csúcstalálkozó előkészítése volt.
A vádlottat még az újév előtt áthelyezik a kijevi Lukjanovszki előzetes fogda új női szárnyába. Az új épületrészben kábeltelevízió, meleg víz, hűtőszekrény lesz a cellákban. Az európai normák szerinti börtönt svájci szakemberek segítségével építették fel. Ebben kap helyet minden női őrizetes, közöttük Timosenko is.
A keddi tárgyaláson jelen volt Jevhenyija Carr, Timosenko lánya, aki korábban a Bild című német napilapnak adott interjúban drámai hangon kijelentette: “Édesanyám haldoklik, semmilyen segítséget sem kap”. A 31 éves fiatalasszony arra kéri az európai kormányokat, támogassák bebörtönzött anyját – írta a német napilap kedden olvasható internetes változatában.
“A kijevi kormány fizikailag semmisíti meg az ellenzéket. Az anyám az útjukban áll” – jelentette ki Jevhenyija Carr, aki semmit sem veszített eltökéltségéből: “Amíg élünk, a családunk a szabadságért és a demokráciáért fog harcolni Ukrajnában” – mondta a német napilapnak.
A volt ukrán kormányfő augusztus 5. óta van őrizetben egy kijevi fogdában. Október 11-én egy kijevi kerületi bíróság első fokon hétévi börtönbüntetésre, közel 200 millió dollárnyi kártérítés kifizetésére és vezető tisztségek betöltéséről három évre való eltiltásra ítélte hivatali hatalommal való visszaélés vádjával, az ügyészség szerint Ukrajna számára jelentős anyagi kárt okozó 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötése miatt. Más ügyekben is folyik ellene büntető eljárás, így az Ukrán Egyesített Energiarendszerek (EESZU) vezetőjeként az 1990-es években elkövetett állítólagos adócsalás és sikkasztás miatt.
Timosenko tagadja a vádakat, és azt hangoztatja, hogy legfőbb politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök politikai bosszújának az áldozata, míg a hivatalos Kijev a korrupció elleni harccal indokolja az eljárásokat.
Timosenko hozzátartói és Nyina Karpacsova ombudsman szerint a volt kormányfő súlyos hátpanaszokkal küzd, ágyhoz kötött. A börtönhatóságok szerint élete nincsen veszélyben és kihallgatható. December 8-án a börtöncellában, az ágya mellett tartott a bíróság kihelyezett ülést, és az EESZU-ügyben ismételten elrendelték őrizetbe vételét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....