2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Moszkva ellenzi a Szíria elleni szankciókat

Szergej LavrovMoszkva visszautasítja azokat a vádakat, miszerint megbénítja az ENSZ Biztonsági Tanácsának munkáját Szíriával kapcsolatban, és ellenzi a szankciókat Damaszkusszal szemben – jelentette ki kedden az orosz külügyminiszter. Szergej Lavrov az algériai diplomácia vezetőjét, Mourad Medelcit fogadta Moszkvában. Megállapította, hogy a két ország álláspontja megegyeszik a Közel-Kelet és Észak-Afrika helyzetét illetően. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón az orosz külügyminiszter újólag figyelmeztetett a Moszkva elleni vádak kapcsán arra, hogy azok megfogalmazói nem hajlandóak a szélsőséges szíriai fegyveres ellenzékre nyomást gyakorolni. Lavrov hangsúlyozta, hogy Oroszország ellenzi a Szíria elleni büntetőintézkedéseket. Mint kifejtette, a szankciók, ritka kivétellel, sohasem érik el hatásukat. Mindazonáltal Moszkva a békés megoldások határozott keresését támogatja és nem az egyoldalú nyomásgyakorlás eszközeinek használatát. Szergej Lavrov rosszallta az Egyesült Államok és az Európai Unió fellépését, amely – mint mondta – újabb és újabb büntető intézkedésekben nyilvánul meg, beleértve a gazdaságiakat is, amelyek szerinte negatívan hatnak a lakosságra.
Szerinte a fegyveres szíriai ellenzék humanitárius katasztrófát akar előidézni az országban, hogy igazolja a külső beavatkozást.
Az orosz külügyminiszter szerint amennyiben valamennyi érdekelt fél őszintén el akarja kerülni a líbiai forgatókönyv megismétlődését és nemzeti párbeszéd útján kívánják megoldani a konfliktust, akkor el kell elérni, hogy a kormány és az ellenzék is felhagyjon az erőszakkal. Emlékeztetett arra, hogy a Moszkva és Peking által a Biztonsági Tanács elé terjesztett határozattervezet erre irányul.
Úgy vélte, hogy önmagában a szíriai vezetés elítélése a líbiai események megismétlődéséhez vezetne.
Az orosz külügyminiszter közölte, hogy Moszkva és BRICS országbeli partnerei – Brazília, India, Kína és Dél-Afrika – igény esetén megfigyelőket küldenének Szíriába. Az Arab Liga javaslatát támogatják és meg vannak róla győződve, hogy azt nem szabad ultimátumként használni. Ebben – mint mondta – Oroszország és Algéria álláspontja megegyezik.
Moszkva azt tanácsolja Damaszkusznak, hogy írja alá a megállapodást a szíriai belpolitikai válság rendezéséről az Arab Ligával és mielőbb fogadja a nemzetközi megfigyelőket.
Oroszország eddig már két alkalommal megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a Bassár el-Aszad szíriai elnök hatalmát elítélő határozat elfogadását. A testületben Gérard Araud, Franciaország ENSZ-nagykövete kijelentette: “Franciaország és más BT-tagok is úgy látják: botrányos, hogy a testület bizonyos tagországok ellenkezése, mások közömbössége miatt hallgat, és nem képes nyomást gyakorolni a szíriai hatóságokra”.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....