2023, október 2.
20.8 C
Budapest
10.3 C
Moszkva

Times: belaruszokat képeznek ki Lengyelországban, akik majd felkelést szítanak otthon

A The Times című lap állítása szerint a Lengyelországban élő belarusz száműzöttek egy jövőbeli fegyveres felkelésre készülnek hazájukban. A brit lap szerint a harcosok “kulcsszerepet játszhatnak” az ukrajnai konfliktusban is.

A vasárnapi jelentés a lengyelországi Poznan város közelében található táborra összpontosított, amelyet a Bypol működtet – a “belarusz biztonsági szolgálatok volt tisztjeinek csoportja”, akik a 2020-as tüntetések után elmenekültek az országból. A NATO-országban hónapok óta zajlanak hasonló harci kiképzések, az újoncok száma “több százra tehető” – állítja a Bypol vezetősége.

A The Times a kiképzőtábor újoncait átlagos belaruszoknak nevezte, akik meg akarják dönteni Alekszandr Lukasenko elnök kormányát, válaszul az országban zajló “sztálinista kínzási és fogva tartási kampányra, [amely] szinte teljesen elhallgattatta a másként gondolkodókat”.

A 2020-as elnökválasztást követően Belaruszban tömeges tüntetések zajlottak Lukasenko újraválasztása ellen, az emberek azt állították, hogy a szavazást manipulálták, hogy megfosszák a győzelemtől Szvetlana Tyihanovszkaja ellenzéki jelöltet. Tyihanovszkaját azóta az USA és szövetségesei a belarusz nép képviselőjeként kezelik, és jelenleg Litvániában tartózkodik.

A Bypol azt állítja, hogy több harci bevetést hajtott végre belarusz földön, többek között dróntámadást hajtott végre egy orosz A-50-es légi radar ellen a Minszk melletti légibázison.

Lukasenko szerint a februári incidensben részt vevő támadókat a kijevi különleges szolgálatok toborozták, ukrán kollégáját, Volodimir Zelenszkijt pedig “szemétnek” bélyegezte, amiért feltehetően hozzájárult a művelethez.

A belarusz kormány azt állította, hogy szorosan figyelemmel kíséri a Bypol tevékenységét, beleértve a Lengyelországban, Ukrajnában, Lettországban, Litvániában és a Cseh Köztársaságban található kiképzőtáborokat is.

“Ismerünk bizonyos toborzóhelyeket; tudjuk, hogy kik vesznek részt. Ismerjük a kiképzőtáborokat, az oktatók személyazonosságát, azt, hogy ki tanítja a tanfolyam egyes részeit” – állította áprilisban Ivan Tertel belarusz biztonsági főnök.

A csoport terrorista taktikát alkalmaz, hogy előkészítse az utat egy felkeléshez Belaruszban, és külföldi államok eszközeként működik – mondta a magas rangú tisztviselő. Ugyanezek az elmebetegek “a szomszédaink geopolitikai problémáinak mozgatórugói” – tette hozzá.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...

FAZ: Oroszország a szankciók ellenére jelentősen növelte a hadiipari termelését

A példátlan nyugati szankciók ellenére az orosz hadiiparnak sikerült jelentősen bővítenie a termelést az ukrajnai konfliktus kezdete óta - jelentette a Frankfurter Allgemeine Zeitung...
spot_img

Videó