2023, október 2.
24 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Times: a brit tisztviselőknek megtiltották, hogy ellenséges államként hivatkozzanak Orozsországra

A brit külügyminisztérium megtiltotta a brit kormánytisztviselőknek, hogy az “ellenséges állam” kifejezést használják, mert attól tartanak, hogy felbosszantják Kínát. Ezt a kifejezést a hatóságok többé nem használhatják Oroszországra, Észak-Koreára és Iránra – írja a Times című brit lap.

“A kifejezés használatát gyakorlatilag betiltották a kormányzati dokumentumokban és a köztisztviselők, miniszterek és tanácsadók közötti szokásos belső eszmecserékben, e-mailben és WhatsAppon keresztül” – írta a lap.

Az újság szerint a külügyminisztérium nemrég elutasított egy dokumentumot, amelyet egy tisztviselő nyújtott be, mert az “ellenséges állam” kifejezést használta.

“Maguk az államok nem eleve ellenséges természetűek, egyszerűen csak ellenséges cselekedeteket követnek el” – közölte a lap forrása a külügyminisztérium utólagos magyarázatát.

Mint a Times hangsúlyozza, a lépés “a Kínával való diplomáciai kapcsolatok javítására irányuló erőfeszítések része”, ugyanakkor más államokra is kiterjed. Az újság szerint az intézkedés konkrétan azt jelenti, hogy Oroszországot, Észak-Koreát és Iránt sem bélyegzi többé “ellenséges államnak” a kormány.

Emellett az újság szerint a tisztviselők “szerkesztették a korábbi kormányok alatt kiadott dokumentumokat”, és az “ellenséges államok” kifejezést “ellenséges szereplőkre”, az “ellenséges állami tevékenységek” kifejezést pedig “állami fenyegetésekre” cserélték. Az újság forrása szerint a külügyminisztérium kérése az “ellenséges állam” kifejezés “jogi kétértelműségének” köszönhető, míg az “ellenséges szereplők” kifejezés jobb “jogalapot” ad a kormánynak.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

CNN: az EU 27 tagállamából csak 23 külügyminiszter érkezett Kijevbe

Csak 23 uniós külügyminiszter érkezett Kijevbe az EU Tanácsának informális, csúcsdiplomáciai szintű ülésére, négy országból alacsonyabb rangú tisztviselők érkeztek az ukrán fővárosba - jelentette...

Biden: nem sok idő maradt Ukrajna támogatására

Joe Biden amerikai elnök felszólította a kongresszust, hogy "hagyja abba a játszadozást", és minél előbb szavazzon egy Ukrajnának szánt külön segélycsomagról, hogy az Ukrajnának...

Wallace: Ukrajna győz, de a fiatalabbakat kell már mozgósítania

Ben Wallace volt brit védelmi miniszter azt állította, hogy Kijevnek sikeres lesz az ellentámadása, de a lendület fenntartásához és a "munka befejezéséhez" Volodimir Zelenszkij...
spot_img

Videó