2023, február 7.
-2.6 C
Budapest
-6.1 C
Moszkva

The Times: Kijev rosszul felszerelt önkénteseket küldött Bahmut védelmére

A donbásszi Artyomovszk (Kijev által Bahmutnak nevezett) várost védő ukrán erők “gyakran kétségbeesett, rendszeresen végzetes” akciókkal néznek szembe – írja a The Times című brit lap. Ukrán tisztviselők lebecsülték az orosz csapatok múlt heti előrenyomulását a térségben.

Múlt hétvégén Moszkva azt állította, hogy teljes egészében elfoglalta az Artyomovszktól tíz kilométerre északkeletre fekvő Szoledar városát. Anna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes vasárnap azt állította, hogy a városért folyó harcok valójában még tartanak, és óva intett attól, hogy “nem engedélyezett” információkat tegyenek közzé a helyszíni helyzetről.

A The Times által hétfőn közölt cikk nyilvánvalóan szembemegy a figyelmeztetéssel, mivel beszámol néhány olyan ukrán katonáról, akiket az orosz erők legyőztek Szoledarban és visszaszorítottak Artyomovszkba.

Az egyik ilyen egységnek nem volt hozzáférése “az összes olyan csúcskategóriás intelligens fegyverhez, amelyet a NATO adott az ukrán hadsereg elit ezredeinek” – jegyezte meg a kiadvány. A katonáknak kevés harci tapasztalata volt. A Szoledarért folytatott harcban való részvételük többnyire abból állt, hogy abba az általános irányba lőttek, ahonnan szerintük támadás érte őket – írta a lap.

A The Times szerint az orosz csapatok blokkolták Artyomovszkot, és a kijevi erők a városban várják, hogy a város bezáruljon. A lap a város védelmezőit többnyire önkénteseknek, köztük néhány külföldi harcosnak írta le.

Az ukrán hadsereg “távolabb tartotta egységeit Bahmut és Szoledar védelméből” – jelentette az újság, azt állítva, hogy Moszkva inkább “szimbolikus győzelemként”, mintsem katonai megfontolásokból érdekelt ezek elfoglalásában.

Artyomovszk egy 70 kilométeres védelmi vonal része, amelyet Kijev az évek során hozott létre. Oroszország szuverenitást követel a város felett a Donyecki Népköztársaság többi részével együtt. A donbásszi tartomány októberben csatlakozott Oroszországhoz egy népszavazás után, amelyet Kijev elutasított.

Az orosz hadsereg a Wagner magán katonai csoportnak tulajdonította a Szoledar ostromában játszott kulcsszerepet. A The Times “gyilkosoknak és rablóknak minősítette az  egységet.

A jellemzés nyilvánvalóan azon az állításon alapul, hogy az egység elítélteket toborzott, és kegyelmet ajánlott a kockázatos katonai szolgálatért cserébe. Kijevi tisztviselők ugyanezt az alkut kínálták az ukrán őrizetben lévő foglyoknak még a konfliktus kezdeti napjaiban.

A Times azt állította, hogy a Wagner-csoport súlyos veszteségeket szenvedett Szoledarban. Jevgenyij Prigozsin, a csoport vezetője azt állította, hogy a harcok utolsó szakaszában becslések szerint 500 ukrán katona esett el.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...

Az ukrán erők az oldalukon harcoló lengyel zsoldosokkal végeztek Ugledarban

Jan Gagin katonai elemző, a Donyecki Népköztársaság ideiglenes vezetőjének tanácsadója hétfőn azt mondta a TASZSZ hírügynökségnek, hogy az ukrán erők lelőttek egy csoport zsoldost,...

Kadirov: az év vége előtt befejeződhet a különleges hadművelet, a Nyugat letérdel

Az ukrajnai különleges művelet az év végéig befejeződik - jelentette ki Ramzan Kadirov csecsen vezető a csecsen nemzetpolitikai, külügyi, sajtó- és tájékoztatási miniszterrel, Ahmed...