2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Horvát elnök: az USA és a NATO proxy-háborút folytat Oroszország ellen Ukrajna területén

Az Egyesült Államok és a NATO proxy-háborút folytat Oroszország ellen Ukrajna területén – jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök az ország keleti részén fekvő Vukovár városában tartott sajtótájékoztatóján.

“Washington és a NATO Ukrajna segítségével proxy-háborút folytat Oroszország ellen” – idézte Milanovicot a HINA horvát hírügynökség.

A horvát elnök azt is mondta, hogy nem látja értelmét a Moszkva elleni szankciók bevezetésének.

“A tervnek nem arról kellene szólnia, hogy eltávolítsák [Vlagyimir] Putyin orosz elnököt. A tervnek nem a szankciókról kellene szólnia. A szankciók abszurdak, és semmit sem érhetünk el velük” – folytatta Milanovic.

“Még [Slobodan] Milosevicet sem tudták legyőzni… Egyik háborúból a másikba váltanak. De hogy érezzem magam – Amerika rabszolgájának?” – mondta a horvát elnök.

Korábban a horvát parlament nem támogatta a kormány azon javaslatát, hogy az ukrán hadseregnek lehetőséget biztosítsanak a kiképzésre az ország területén.

Milanovic korábban szintén az ukrán katonák horvát területen történő kiképzése ellen emelt szót. Szerinte az ukrán katonák kiképzése az uniós országokban veszélyes következményekkel jár.

Oroszország különleges katonai művelete

2022. február 21-én Vlagyimir Putyin elnök bejelentette, hogy Moszkva elismeri a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok (DNR, illetve LNR) szuverenitását. Oroszország barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási megállapodásokat írt alá vezetőikkel.

Putyin orosz elnök 2022. február 24-én bejelentette, hogy a Donbassz köztársaságok vezetőinek segítségkérésére válaszul úgy döntött, hogy különleges katonai műveletet hajt végre Ukrajnában. A DNR és az LNR hadműveletet indított a Kijev ellenőrzése alatt álló területeik felszabadítására.

Szeptember 23. és 2022. szeptember 27. között a Donyecki Népköztársaság és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Herszon régió és a Zaporozsjei régió népszavazást tartott, amelyen a szavazók többsége az Oroszországhoz csatlakozás mellett döntött.

2022. szeptember 30-án Putyin orosz elnök és a DNR, a LNR, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régió vezetői aláírták az Oroszországhoz csatlakozásról szóló szerződéseket. Később az Állami Duma és a Föderációs Tanács (az orosz parlament alsó- és felsőháza) jóváhagyta a szerződések ratifikálásáról szóló jogszabályokat, valamint a négy régió Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szövetségi alkotmányos törvényeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...