2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

The Times: a NATO túl optimista volt az ukrán ellentámadással kapcsolatban

A NATO túlságosan optimista volt azzal kapcsolatban, hogy az ukrán hadsereg képes lesz-e területeket visszaszerezni az ellentámadás során – jelentette szombaton a The Times egy meg nem nevezett amerikai tisztre hivatkozva. A brit lap megjegyezte, hogy kijevi tisztviselők már nyugati támogatóikat hibáztatják az állítólagos elszántság hiánya miatt.

Az Oroszországról szóló több mint 20 könyv szerzője, Mark Galeotti által jegyzett cikkben a The Times egy névtelenül nyilatkozó amerikai katonatisztet idézett, aki részt vett az ukrán katonák kiképzésében.

“A Nato csodákat várt, az ukránok pedig csodákat ígértek” – mondta, hozzátéve, hogy “nem lehet optimizmusra alapozva háborút vívni”.

Egy másik amerikai tisztviselő azt mondta a lapnak, hogy “még nem zártuk le teljesen a 2023-as évet, de már javában gondolkodunk a 2024-es évről”.

A jelentés azt állította, hogy jelenleg sem Oroszország, sem Ukrajna nem tud döntő előretörést elérni, utóbbi most egyes falvak elfoglalását hirdeti a siker jeleként.

A szerző becslése szerint Kijevnek legfeljebb két hónapja van a fordulatra, mielőtt az őszi esőzések novemberben elkezdik járhatatlanná tenni a terepet a haditechnikai eszközök számára.

Az orosz erők által Dél-Ukrajnában felállított erős védelmi erődítmények és kiterjedt aknamezők többek között az okai a kijevi ellentámadás látszólagos alulteljesítésének – állítja a brit lap.

Ennek fényében a kijevi tisztviselők nemrégiben bírálni kezdték a NATO-t, amiért nem tesz eleget, és az egyikük az újság szerint katonai szövetséget gyávának nevezte.

Mivel egyik fél sem hajlandó kompromisszumot kötni, a konfliktus valószínűleg hosszú ideig fog tartani – állapította meg a jelentés.

A hét elején a Washington Postnak nyilatkozva Andrzej Duda lengyel elnök, Kijev egyik leghűségesebb nyugati támogatója elismerte, hogy az ukrán hadsereg “jelenleg nem képes nagyon határozott ellentámadást indítani az orosz hadsereg ellen”.

Szintén ezen a héten a CNN meg nem nevezett amerikai és más nyugati tisztviselőket idézett, akik azt jósolták, hogy “nagyon valószínűtlen”, hogy a kijevi erők képesek lennének “olyan előrelépést elérni, amely megváltoztatná a konfliktus egyensúlyát”.

Ukrajna június elején indította el régóta hangoztatott ellentámadását, erőfeszítéseit a frontvonal több pontján összpontosítva Zaporozsje és Donyeck régiók között.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán hadművelet kudarcnak bizonyult, amely eddig 43 ezer fős személyi állományt és 4900 egységnyi haditechnikai eszközt jelentett Ukrajnának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó