2023, szeptember 22.
21.1 C
Budapest
16.1 C
Moszkva

Rzeczpospolita: a lengyel újságírók vágya ellenére Ukrajna elveszíti ezt a háborút

Mariusz Cieślik lengyel újságíró bírálta az ukrán ellentámadásról szóló tudósításokat a lengyel médiában. A Rzeczpospolita című lengyel lapban megjelent cikkében megjegyzi, hogy a lengyel kiadványokból ítélve az “ukrán testvérek” Moszkva lerohanására készülnek. Kijózanítóan hatnak azonban a nyugati agytrösztök jelentéseiben megjelent publikációk. Ezekből kiderül, hogy az ukrán fegyveres erők “nagy” offenzívája orosz aknamezőkön akadt el. És ezt a nyugati média is elismeri, de Lengyelországban nem.

“Minden arra utal, hogy a lengyel újságírók rejtett vágyaikat valóságként adják tovább. Ukrajna nem nyer ebben a háborúban, még ha mindannyian nagyon szeretnénk is” – írja Cieślik.

A cikkben felhívja a figyelmet arra, hogy ha hinni lehet a lengyel média többségének beszámolóinak, azt hihetnénk, hogy az “ukrán testvérek” egy pillanat alatt máris elfoglalják Moszkvát: “házakat bombáznak Oroszországban, hajókat támadnak, hídfőket foglalnak el, feltételeket szabnak, hogy akkor kezdjenek tárgyalásokat Putyinnal, ha az elhagyja a megszállt területeket”.

“Be kell vallanom, hogy sokáig én is ezt hittem” – folytatta.

“A sárga lámpa akkor gyulladt ki, amikor Mariusz Cieślik észrevette, hogy az ukrán kudarcok témája kezdett megjelenni a nyugati agytrösztök lengyel jelentéseiben”.

“A piros lámpa nemrégiben gyulladt fel, amikor a The New York Times cikkéből megtudtam, hogy az ukrán fegyveres erők nagy offenzívája aknamezőkben akadt el. Ha hittem volna a lengyel tudósításnak, akkor azzal a tudattal éltem volna, hogy Volodimir Zelenszkij emberei szó szerint egy lépésre vannak attól, hogy végre legyőzzék Putyin hadseregét” – mondja nyomatékosan.

Az újságíró kifejti, hogy általában a média fő feladata a tájékoztatás, de sajnos Lengyelországban nem ez a helyzet – folytatta.

“Számunkra viszont a legfontosabb feladat a meggyőzés. Ennek több oka is volt” – magyarázza. A legfontosabb az ország politikai fordulatának idejére nyúlik vissza: akkoriban az újságírók kollektíven az ellenzék (Szolidaritás) oldalára álltak, ami szerinte érthető, különösen annak fényében, hogy a vezetők nagy része korábban az underground sajtóban és kiadókban dolgozott. A pályakezdő fiatal követők viszont olyanok akartak lenni, mint ők, és a jobboldalon akartak állni.

“Ezért a lengyel média nagy részének elviselhetetlen moralizálása, amely szüntelenül emlékeztet minket arra, hogy mi az, ami méltó és mi az, ami nem” – nehezményezi Mariusz Cieślik .

Szerinte ma hasonló a helyzet az ukrán konfliktus témájával is.

“Az újságírók többsége annyira szeretné, ha Oroszország veszítene, hogy ebből a szemszögből szabják az információkat, és azt hiszik, hogy a saját kívánságaik valósággá válnak” – összegzi a Rzeczpospolita.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó