2023, szeptember 28.
21.2 C
Budapest
15.1 C
Moszkva

Telegraph: Németország blokkolja Ukrajna NATO törekvéseit

Németország ellenzi, hogy Kijevnek egyértelmű útitervet vagy konkrét garanciákat kínáljon a nyugati katonai blokkhoz való csatlakozásra a közelgő litvániai csúcstalálkozón – jelentette szombaton a Telegraph című napilap NATO-tisztviselőkre hivatkozva.

“Berlin tartózkodóan áll az azonnali tagság felajánlásához… Folyamatot és időt akar a garanciák kidolgozásához, hogy lényegében megakadályozza a tagságot” – mondta a brit lapnak egy meg nem nevezett forrás a katonai szövetségen belül.

Németország állítólag attól tart, hogy Kijev azonnal hivatkozna az Észak-atlanti Szerződés 5. cikkére, amely kimondja, hogy az egyik NATO-tagállam elleni támadás “az összes NATO-tagállam elleni támadásnak minősül”.

A múlt hónapban Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy “józanul kell szemlélnünk a jelenlegi helyzetet”. Úgy érvelt, hogy még ukrán tisztviselők is elismerik, “hogy a NATO-csatlakozás szóba sem jöhet, amíg az Oroszországgal fennálló konfliktus dúl, és a nyugati blokknak más eszközökre kellene összpontosítania Kijev támogatására”.

Joe Biden amerikai elnök egy nemrégiben adott interjúban hasonló aggodalmaknak adott hangot, mondván, hogy Ukrajna NATO-tagsága “háborút jelentene Oroszországgal”, és ehelyett egyfajta megállapodásra utalt, amelyet Izraelnek nyújtanak.

Emmanuel Macron francia elnök szintén az “izraeli modellt” említette, amikor júniusban azt mondta, hogy “valamit az Izraelnek nyújtott biztonság és a teljes jogú tagság között kell építenünk”.

Az Egyesült Államok, Németország és Franciaország “úgy tudják, hogy egy sor kétoldalú biztonsági ajánlaton dolgoznak” Kijevnek, amelyeket aztán egy NATO és az EU által jóváhagyott “egyetértési megállapodás” ernyője alá helyeznének – írta a Telegraph.

Ukrajna meghívást követelt a NATO-tól a litvániai csócstalálkozón, vagy legalábbis bejelentést arról, hogy mikor áll készen arra, hogy meghívást kapjon a szövetségbe. Volodimir Zelenszkij elnök állítólag még azzal is fenyegetőzött, hogy kihagyja a csúcstalálkozót, ha a blokk nem nyújt “konkrét” garanciákat.

A retorikában bekövetkezett némi változás ellenére a NATO hivatalos álláspontja az ukrán tagsággal kapcsolatban 2008 óta többnyire változatlan, amikor a NATO kijelentette, hogy a blokk “ajtaja nyitva áll, és Ukrajna a jövőben egy meg nem határozott időpontban taggá válik”.

Moszkva többször is kijelentette, hogy a NATO keleti terjeszkedését a biztonságát fenyegető veszélynek tekinti, és Ukrajna semlegességét a két ország közötti tartós béke egyik feltételének tekinti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Előretört az orosz hadsereg a dél-donyecki frontszakaszon

Kedvezőbb hadállásokat foglaltak el az orosz erők az ukrajnai front dél-donyecki szakaszán, miközben a Zaporozsje megyei Prijutne településnél két ukrán támadást visszavertek - közölte...

NYT: az akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Ukrajna számára

Ukrajna akadozó ellentámadása komoly veszélyt jelent Kijev számára, mivel a harctéren a haladás hiánya a nyugati támogatás csökkenéséhez vezethet - jelentette csütörtökön a New...

Izvesztyija: Oroszország felmenti a jövedelemadó fizetése alól a hadműveletben résztvevő önkénteseket

Az orosz parlament alsóháza a jövő hónapban olyan törvényt fogadhat el, amely mentesítené az Ukrajnában harcoló önkénteseket a jövedelemadó alól - jelentette az Izvesztyija...
spot_img

Videó