2022, december 1.
3.2 C
Budapest
-12.8 C
Moszkva

Telegraph: Liz Truss nem napokon, hanem órákon belül távozhat hivatalából

Liz Truss brit miniszterelnök nem sokáig marad a Downing 10-ben – mondta egy magas rangú konzervatív képviselő a brit The Telegraphnak szerdán.

“Én most felhívnám a rokonokat, hogy elmondjam, órákról van szó, nem napokról” – mondta az illető Christopher Hope társszerkesztőnek.

Miután azt híresztelték, hogy Truss az alsóház előcsarnokában kirúgta Wendy Morton vezető alelnököt, és “kivezettette”, aminek hatására helyettese, Craig Whittaker tiltakozásul lemondott, a kormány szerda este hivatalos cáfolatot adott ki, kitartva amellett, hogy mindketten még mindig a posztjukon vannak. Az állítólagos összetűzést egy vitatott szavazás követte, amelyen állítólag legalább 40 konzervatív képviselő tartózkodott.

Azok között, akik távol maradtak a szavazástól – amely a pletykák szerint nem hivatalos bizalmatlansági szavazás volt Truss ellen -, többek között Boris Johnson volt miniszterelnök is, aki a YouGov keddi közvélemény-kutatásának első helyén állt abban a kérdésben, hogy a választók kit választanának Truss helyére. Ugyanezen felmérés szerint a válaszadók 55%-a szeretné, ha Truss távozna, beleértve a rá szavazók 36%-át.

Alig több mint egy hónapos hivatali idejével ő lenne minden idők legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke.

Suella Braverman belügyminiszter szerdán szintén lemondott, miután kiderült, hogy személyes fiókjáról rossz címzettnek küldött el egy bizalmas dokumentumot. Lemondólevelében utalt arra, hogy “aggályai vannak a kormány irányvonalával kapcsolatban”, utalva ezzel arra a nyilvános fordulatra, amelyet Truss kénytelen volt végrehajtani, amikor múlt héten vitatott “mini-költségvetése” piaci káoszt okozott. Kwasi Karteng kancellárt kirúgták, és helyére Jeremy Hunt került, aki széttépte Truss radikális neoliberális gazdaságpolitikáját, és utalt arra, hogy a miniszterelnök által a kampányprogramjában ígért adócsökkentések helyett inkább adóemelésekre lehet szükség.

Több mint fél tucat képviselő követelte nyilvánosan Truss lemondását. Hétfőn azonban kijelentette, hogy a következő választásokig “maradni kíván”, megismételve ezzel elődje, Johnson tiltakozását, aki kezdetben szintén ellenszegült pártja távozásra vonatkozó felhívásainak, amíg a lemondások áradata lehetetlenné nem tette a kormányzást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...