2022, május 23.
24.1 C
Budapest
13.4 C
Moszkva
Hiredetés

Tavaly közel ötödével csökkent Németország oroszországi exportja

Tavaly 18 százalékkal, 29 milliárd euróra csökkent Németország oroszországi exportja – közölte csütörtökön a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis. Ugyanezen idő alatt a német import Oroszországból 7 százalékkal, 38 milliárd euróra csökkent. Mindez éles kontrasztban áll a két ország közötti kereskedelmi forgalom korábbi alakulásával.

Az Oroszországba irányuló német kivitel 2000-től 2012-ig az átlagosnál nagyobb mértékben növekedett, 2013-ban azonban az export már hat százalékkal csökkent. Németország 2014-ben a négyszeresét exportálta Oroszországba a 2000-esnek. Ennél nagyobb növekedést – közel nyolcszorost – csak a kínai export tudott felmutatni. A német export összességében ugyanezen idő alatt 90 százalékkal emelkedett.

Németország 2014-ben érte el a legnagyobb importtöbbletet az Oroszországgal folytatott kereskedelmében: 9 milliárd euróval többet importált az országból, mint amennyit exportált oda. Oroszország így azon kevés országok közé tartozik, amelyekkel szemben Németország külkereskedelme nem kiviteli többletet mutat. Oroszországnál nagyobb importtöbblete Németországnak 2014-ben csak Hollandiával és Norvégiával szemben volt, 15 milliárd, illetve 11 milliárd euró.

Németország legjelentősebb energiaellátója Oroszország az olaj- és gázszállításokban 2014-ben elért 31 százalékos részaránnyal. Az oroszországi német import négyötöde az energiaellátással kapcsolatos. Az import 66 százalékát az olaj- és gázimport tette ki tavaly, 16 százalékát pedig a koksz, valamint az olajtermékek. Az oroszországi export túlnyomó részét a tradicionális német terméket teszik ki: 23 százalékban gépipari termékek, 18 százalékban gépjárművek és alkatrészek, 10 százalékban pedig vegyipari cikkek.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS