2022, augusztus 20.
20.5 C
Budapest
17.6 C
Moszkva
Array

Alapvető magyar érdek az orosz piacon a hangsúlyosabb megjelenés

A magyar kormány stratégiai célja, hogy a külgazdasági kapcsolatrendszerét megújítsa, bővítse, ezen belül kiemelt figyelmet kap a kapcsolatok elmélyítése a FÁK-országokkal – mondta Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön a Piac és Profit szakmai rendezvényén, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarában.

Az FÁK-országok üzleti fóruma című rendezvényen a helyettes államtitkár a magyar-orosz kapcsolatokról szólva kiemelte, hogy alapvető magyar érdek az orosz piacon a hangsúlyosabb megjelenés. Csutora Zsolt elmondta: a szankciók kedvezőtlenül alakítják a kereskedelmi kapcsolatokat, míg 2013-ban a növekvő magyar-orosz külkereskedelmi forgalom értéke megközelítette a 12 milliárd dollárt, 2014-ben már alig haladta meg a 10 milliárd dollárt.

A helyettes államtitkár kitért arra, hogy a magyar kivitel Oroszországba 15 százalékkal esett vissza a múlt évben, és 2010 óta először nem érte el a 3 milliárd dollárt. Az idei január-februári adatok alapján pedig felére csökkent a magyar-orosz külkereskedelmi forgalom az előző év első két hónapjához viszonyítva. Oroszország a 13. helyre csúszott vissza a magyar külkereskedelmi partnerek sorában, a nem európai uniós tagországok közül Kína és az Amerikai Egyesült Államok is megelőzi – jegyezte meg.

A fórumon Dmitrij Krutoj Fehéroroszország gazdasági miniszterhelyettese hangsúlyozta, hogy a fehérorosz-magyar gazdasági kapcsolatok erősítését fontosnak tartja. Felhívta a magyar vállalkozók figyelmét arra, hogy országuk tagja az eurázsiai gazdasági térségnek, és ez nagyobb piaci lehetőséget is jelent az együttműködésben. Vállalkozói felvetésre a miniszterhelyettes úgy látta, hogy a gyógyszeripar, a mezőgazdaság, a gépgyártás, az építőipar és az energetika területén van jó lehetőség a két ország között a kapcsolatok építésére.

Tóth Imre, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-orosz tagozatának tiszteletbeli elnöke szerint érdemes a magyar vállalkozásoknak az orosz piacra menni, mert perspektivikus és nagy lehetőségről van szó. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben sem szabad kivonulni az orosz piacról, mert a konkurencia azonnal elfoglalja a helyet.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán nacionalista Kraken egység kivégzett 100 ukrán katonát

Mintegy 100 ukrán katonát végeztek ki a "Kraken" ezred nacionalista harcosai, mert elhagyták állásaikat - közölte az orosz védelmi minisztérium pénteki napi tájékoztatóján. Miután az...

Oliver Stone betiltott filmjéről: Ukrajna Lángokban

Az ukrajnai konfliktus, nem meglepően, rendkívüli figyelmet kap a médiában. Sajnos Ukrajna történelme nem kerül terítékre, holott ilyenkor fontos lenne, mert az események, természetesen,...

Több mint 90 külföldi zsoldost semmisítettek meg az orosz cirkálórakéták

Több tucatnyi, Kijev oldalán Moszkva ellen harcoló külföldi zsoldost öltek meg az északkelet-ukrajnai Harkov városában egy katonai tábor elleni támadásban - közölte csütörtökön az...