2023, március 31.
9.3 C
Budapest
-1.3 C
Moszkva

Az ukrán parlament jóváhagyta a lengyelek különleges státuszát

Az ukrán parlament (Verhovna Rada) csütörtökön elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi, hogy a lengyelek másfél évig legálisan, külön engedélyek nélkül tartózkodjanak az országban, miközben az ukránokhoz hasonló jogokat élveznek.

A lengyel állampolgárok “különleges garanciáiról” szóló törvényjavaslatot Jaroszlav Zseleznyak képviselő szerint 283 képviselő támogatta. Az új törvény, amint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírja, biztosítja a lengyelek számára a munkavállalás, a gazdasági tevékenység, az oktatás és az orvosi ellátás jogát, valamint jogosulttá teszi őket bizonyos szociális juttatásokra.

Mint Olha Szovgirja Rada-képviselő július közepén elmondta, e szociális garanciák mellett az európai képesítéssel rendelkező lengyelek, mint például orvos, egészségügyi dolgozó vagy szülésznő, az ukrán állami klinikákon is dolgozhatnak majd.

Zelenszkij a törvényjavaslatot július 11-én, a volhíniai mészárlás áldozatainak emléknapján terjesztette elő, amikor a második világháború idején ukrán nacionalisták több tízezer lengyelt gyilkoltak meg. A törvényjavaslat Radába történő beterjesztésének hírét Andrzej Duda lengyel elnök jelentette be, aki szerint Zelenszkij lépésének szimbolikus jelentősége van, mivel az a nemzet, amely

mindenáron meg akart szabadulni a lengyelektől, most befogadja őket.

Közben Zelenszkij hivatala még májusban világossá tette, hogy Ukrajna hálából különleges státuszt ad a lengyeleknek: Az ukrajnai orosz katonai művelet kezdete óta Lengyelország fogadta be a legtöbb ukrán menekültet (az UNHCR szerint jelenleg több mint 1,2 milliót), és biztosította számukra a 18 hónapos legális tartózkodás jogát.

Annak idején Viktor Janukovics volt ukrán elnök bírálta Zelenszkij döntését. Szerinte Ukrajna és Lengyelország jelenlegi közeledése az országok tényleges egyesüléséhez és az ukrán állam “teljes megsemmisüléséhez” vezethet.

Megjegyzéseihez csatlakozott csütörtökön az orosz parlament felsőházának egyik tagja, Olga Kovitidi. Az Izvesztyija című lapnak nyilatkozva azt állította, hogy a Rada azon döntése, hogy “különleges státust” biztosít a lengyeleknek, elárulta Ukrajna nemzeti érdekeit.

“Zelenszkij egy lövés nélkül beengedte Ukrajnába a lengyeleket, akik évszázadok óta erről álmodoztak” – mondta Kovitidi.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó