2022, augusztus 8.
24.3 C
Budapest
21.8 C
Moszkva

Szombaton telefonon beszél majd egymással Trump és Putyin

Hivatalba lépése óta először telefonon beszél szombaton Donald Trump amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz államfővel – jelentette az amerikai média, majd erősítette ezt meg pénteken Moszkvában a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov.

Peszkov szerint nem várható, hogy a Trump beiktatását követő első telefonbeszélgetés során minden kérdésben “lényegi kontaktus” alakuljon ki a két vezető között. Mint mondta, “általában” az ilyen kapcsolatfelvételek esetén a “kétoldalú kapcsolatok aktuális állapotáról” szoktak eszmecserét folytatni.

A szóvivő elmondta, Putyin arra készül, hogy személyesen is gratuláljon Trumpnak hivatalba lépése alkalmából. Kérdésre válaszolva Peszkov az mondta, a Kremlnek nincs tudomása arról, hogy Trump az Oroszország ellen az ukrán válság miatt bevezetett szankciók enyhítésére készülne.

Az új amerikai elnök erre vonatkozó állítólagos tervéről a Politico című amerikai napilap számolt be, azt állítva, hogy a Trump-kormányzat a gazdasági büntetőintézkedéseken lazító rendeleten dolgozik.

Obama vezetése alatt mélypontra került a két ország kapcsolata

A két ország viszonya Barack Obama előző amerikai elnök második ciklusa alatt a hidegháború óta nem látott mélypontra süllyedt. Washington az ukrán válság és a szíriai beavatkozás miatt bírálta Moszkvát, emiatt szankciókat is bevezetett vele szemben. Majd az elnökválasztás után az Egyesült Államok nyíltan azzal vádolta meg az orosz vezetőket és személyesen Vlagyimir Putyint, hogy beavatkozott a tavaly novemberi elnökválasztásba, hogy ne Hillary Clinton demokrata párti jelölt, hanem Trump győzzön. Ezt Moszkvában többször visszautasították.

Donald Trump már a kampányában világossá tette, hogy javítani szeretné az Egyesült Államok és Oroszország viszonyát. Egy interjúban arról is beszélt, hogy elképzelhetőnek tartja a szankciók egy részének megszüntetését, ha Oroszország engedményeket tesz a nukleáris leszerelés terén. Az új amerikai elnök a Twitter közösségi portálon nemrég azt írta: csak a “hülyék” gondolják azt, hogy Oroszországgal jóban lenni rossz dolog.

Az orosz vezetők visszafogottan nyilatkoztak Trump várható Oroszország-politikájával kapcsolatban, de óvatos reményüknek adtak hangot aziránt, hogy az új amerikai elnök, aki korábban üzletemberként lett sikeres, képes lesz pragmatikusan kijelölni azokat a területeket, amelyeken a két ország együttműködhet. Ezek között nevezték meg az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fellépést ás a szíriai rendezést.

A január 28-ra tervezett amerikai-orosz elnöki telefonbeszélgetésről elsőként a CNN hírtelevízió számolt be, washingtoni kormányforrásra hivatkozva. MTI

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukrán Kraken neonáci alakulat elvesztette harcképességét az orosz katonai csapások után

Az ukrán Kraken neonáci alakulat az orosz katonai csapások következtében elvesztette harcképességét - közölte az orosz védelmi minisztérium. "Az ukrán nacionalisták Harkov irányában lévő ideiglenes...

Oroszországhoz csatlakozna az egyik ukrán régió, népszavazást szerveznek

A Zaporizzsjai terület népszavazást tart arról, hogy elszakadjon-e Ukrajnától, és kérje-e az Oroszországi Föderációhoz történő csatlakozást - jelentette be hétfőn a régió közigazgatásának vezetője. Jevgenyij...

Az Amnesty International bocsánatot kért az Ukrajnát bíráló jelentéséért, de nem vonja vissza azt

Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi csoport bocsánatot kért a megdöbbenésért, amelyet nemrégiben kiadott jelentése váltott ki, amelyben egyebek mellett azzal vádolta az ukrán...