2022, augusztus 15.
33.6 C
Budapest
28.1 C
Moszkva

Szjjártó: a magyar-orosz viszony pragmatikus és a kölcsönös tiszteleten alapul

Szijjártó Péter szerint a magyar-orosz viszony pragmatikus és a kölcsönös tiszteleten alapul.

Ezt hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az orosz kollégájával, Szergej Lavrovval lezajlott találkozón.

Az MTI-t tájékoztatva a magyar diplomácia vezetője elmondta: a kétoldalú kérdések megvitatása során megerősítette Szergej Lavrov előtt azt a magyar álláspontot, miszerint Magyarországon – és Közép-Európában is – az az egyértelmű érdek, hogy Oroszország és Európa, Oroszország és a transzatlanti közösség kiegyensúlyozott, jó kapcsolatot ápoljon egymással.

“Amikor ugyanis a történelem folyamán ennek ellenkezője történt, akkor Közép-Európa és Magyarország is mindig a rövidebbet húzta” – emelte ki a külügyminiszter hozzátéve, hogy ezért Magyarországnak az a nemzeti érdeke, hogy kiegyensúlyozott kapcsolatrendszer legyen. A jelenlegi helyzet azonban szerinte nem ebbe az irányba mutat. “De mi, magyarok úgy járulhatunk hozzá e kívánt cél eléréséhez, hogy fenntartjuk a pragmatikus, egymás kölcsönös tiszteletén alapuló, logikus párbeszédet Oroszországgal ” – szögezte le Szijjártó Péter. Úgy értékelte, hogy az erre vonatkozó nyitottság mindkét fél észéről megvan.

A miniszter a komoly gazdasági sikerek között említette, hogy egy magyar-orosz konzorcium az Eximbank segítségével nagyon előrehaladott tárgyalásokat folytat hétszáz vasúti kocsi szállításáról Egyiptomba. “Ha csak a kétoldalú viszonyt vizsgáljuk, akkor a magyar-orosz kapcsolat a lehetőségekhez képest természetesen jól alakul és a kölcsönös tiszteleten alapul” – fogalmazott Szijjártó Péter. Hozzátette ugyanakkor: Magyarország elvárja mindenkitől, hogy tiszteletben tartsa a nemzetközi jogot is.

Szijjártó Péter elmondta azt is hogy a Szergej Lavrovval tartott megbeszélésén fontos téma volt Szíria helyzete, a szíriai válság rendezése. “Elmondtam Szergej Lavrovnak, hogy Magyarország számára a szíriai rendezés rendkívüli fontosságú, hiszen ha Szíriában az amerikaiak és az oroszok nem tudnak együttműködni és nem lesz hamarosan béke, akkor szerintünk a bevándorlási válság egyik oka sem fog megszűnni, és bevándorlók újabb hada indulhat meg Európa felé, amit nagyon szeretnénk elkerülni” – tájékoztatta az MTI-t a miniszter.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Lengyel és német zsoldosokat semmisítettek meg az orosz légicsapások

Az orosz hadsereg több tucatnyi zsoldost ölt meg Ukrajnában nagy pontosságú csapásokban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium. Közölték, hogy az orosz légierő a...

Az orosz erők megölték Ukrajna legjobb vadászpilótáját – közölte egykori iskolája

Meghalt az ukrán légierő egy, a hadsereg által legjobb vadászpilótaként jellemzett kapitánya, aki hazája védelme közben halt meg - közölte gyászjelentésében gyermekkori iskolája. Halálának...

Vologyin: Ukrajna csődben van

Ukrajna elvesztette pénzügyi függetlenségét, mivel nyugati segítség nélkül nem tudja teljesíteni az állampolgárokkal szembeni kötelezettségeit - írta hétfőn Vjacseszlav Vologyin, az orosz Állami Duma...