2022, október 3.
16 C
Budapest
14.1 C
Moszkva
Array

Putyin a duma elnökét tette meg a külföldi hírszerzés parancsnokává

Szergej Nariskinnek, az Állami Duma (az orosz parlament alsóháza) eddigi elnökének kínálta fel a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) irányítását Vlagyimir Putyin elnök – közölte csütörtökön Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Putyin reményét fejezte ki, hogy az SZVR – amelynek tevékenységével szavai szerint eddig is elégedett volt – Nariskin vezetése alatt hatékonyan száll majd szembe az Oroszországot fenyegető veszélyekkel, és azokat már a korai stádiumban semlegesíti.

Az orosz elnök fontosnak nevezte a partnerekkel való együttműködést, különösen a terrorizmus elleni harc területén, valamint azt, hogy az SZVR gyors, minőségi és hiteles információval lássa el az elnököt.

Nariskin 2004 és 2007 között a kormányzati apparátus vezetője volt, 2008 és 2011 között ő irányította Dmitrij Medvegyev akkori elnök apparátusát, majd a duma elnökévé választották.

Mihail Fradkov, az SZVR eddigi parancsnoka, aki korábban kormányfő is volt, az Oroszországi Vasutak igazgatótanácsának irányítását veszi át. Nariskin egyébként egy rövid ideig, 2007-2008-ban az ő irányítása alatt volt miniszterelnök-helyettes.

Az SZVR élén végbement személycsere minden jel szerint része annak a jelentős átalakításnak, amelyekre Putyin orosz sajtóértesülések szerint az orosz biztonsági szerveknél készül. A Kommerszant című napilap hétfőn arról számolt be, hogy a Szövetségi Biztonsági Szolgálatra (FSZB) alapozva az elnök belbiztonsági minisztériumot hoz majd létre, amelybe beolvasztatja majd az orosz kormányzat tagjainak, objektumainak és kommunikációs csatornáinak védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálatot (FSZO), valamint az SZVR-t is.

A Kommerszant szerint az FSZB a minisztérium létrehozása által gyakorlatilag vissza fogja kapni az egykori szovjet Állambiztonsági Bizottság (KGB) jogosultságait. A tárca nyomozást folytathat majd a Nyomozó Bizottság (SZK) és a belügyminisztérium által elindított büntetőeljárásokban, és egyúttal felügyeletet is gyakorol majd felettük. Ezenkívül az új minisztérium lesz hivatott szavatolni a rendvédelmi szervezetek biztonságát.

A lap úgy tudja, hogy az SZK a reform következtében elveszíti majd önállóságát, és ismét az ügyészség részévé válik, mint 2011 előtt. A védelmi minisztériumot ezzel szemben megerősítik, a tárca ellenőrzése alá kerülnek a jelenleg a rendkívüli helyzetek minisztériumához tartozó polgári védelmi, mentő- és tűzoltó alakulatok.

A változások keretében az FSZO elnöki biztonsági szolgálattá alakul át, ám továbbra is a feladatai közé tartozik majd a többi vezető titkosított kommunikációjának és mozgásának biztosítása.

A belügyi tárca szerdán közölte, hogy 163 ezer leépített rendőre az elnöki irányítás alá tartozó Oroszországi Föderáció Nemzeti Gárdájához (Roszgvargyija) kerül át. Az idén márciusban létrehozott fegyveres szolgálat létszáma eléri majd a 340 ezer főt.

A Roszgvargyija egységei – kikerülve a belügyminisztérium helyi (területi és köztársasági) szerveinek fennhatósága alól – katonai körzetekbe tagozódnak be.
Putyin elnök csütörtökön egyébként Alekszandr Noszatov altengernagyot nevezte ki a Balti Flotta parancsnokává.

Elődjét, Viktor Kravcsuk altengernagyot a harci kiképzés hiányosságai és a jelentések meghamisítása miatt mentette fel.

Noszatov június óta volt a Balti Flotta megbízott parancsnoka. MTI

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...

A rubel lesz a hivatalos pénznem az egykori ukrán régiókban

Az orosz rubel lesz a hivatalos pénznem a Donyecki és Luganszki Népköztársaságokban (ahol már eddig is azt használták), valamint a Herszon és Zaporozsjei régiókban,...

Bloomberg: az USA nyomást gyakorol az EU-ra, hogy “tegyen többet” Ukrajnáért

Az Egyesült Államok sürgeti az uniós államokat, hogy ők is biztosítsák azt az 1,5 milliárd dollárt, amelyet az USA szán havonta Ukrajnának - jelentette...