2022, november 27.
4.3 C
Budapest
-5.2 C
Moszkva

Szijjártó: további 700 millió köbméter földgázt vásárolunk Oroszországtól

Szijjártó Péter magyar és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter moszkvai tárgyalásaik után tartott közös sajtótájékoztatót. Szijjártó közölte, hogy további 700 millió köbméter gázvásárlásról tárgyalnak Oroszországgal.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezdte a tájékoztatót, amelyen azt mondta: tartalmas és hasznos volt a találkozó; áttekintették, miként állnak és hol tartanak a kétoldalú feladatok megvalósításában, amelyekről Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök állapodott meg februárban. A közös energetikai projektek megvalósításában sikereket értek el Lavrov szerint, és a világjárvány ellenére a tavalyi kétoldalú áruforgalom 25 százalékkal nőtt.

Megegyeztek abban, hogy a Roszatommal együtt fejezik be Paks 2. bővítését, és ez mindenre kiterjed az építéstől kezdve a műszaki kiszolgálásig. Az orosz külügyminiszter ezt egy kiemelt projektnek nevezte. A gázszállítás terén tartják magukat a tavaly aláírt megállapodáshoz. Lavrov hangsúlyozta: megvizsgáljuk a magyar kérést, amely szerint több orosz gázt szeretnének venni.

Szijjártó Péter azt mondta: két okból jött Moszkvába; egyfelől biztosítani a magyar energiaellátást a következő hónapokra, illetve azért, hogy kifejtse miért fontos mielőbb a béke térségünkben. A magyar földgáztározók feltöltése folyamatos, éves fogyasztás arányosan jelenleg 27, 3 százaléknál tartunk. A magyar kormány úgy döntött, hogy további 700 millió köbméter földgáz beszerzését rendelte el a piacról – mondta a magyar külügyminiszter.

Orosz piacok nélkül nem tudnánk beszerezni plusz 700 millió köbméter földgázt – tette hozzá Szijjártó Péter, aki szerint ez egyszerűen lehetetlen. Megvannak a megállapodások, hamarosan le fogják véglegesen zárni, majd megkezdődnek a plusz gázszállítások, méghozzá dél felől, Szlovákia és Ausztria irányából, napi 20 millió köbméter – mondta. Szijjártó Péter hozzátette: „A magyar kormány azonnali tűzszünetet szeretne és béketárgyalásokat. Nem lenne jó, ha a világ blokkosodás irányába menne el. Ezért szeretnénk mielőbb békét”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...