2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Oroszország kilenc év után helyreállította diplomáciai jelenlétét Líbiában

Moszkva kilenc év szünet után helyreállította líbiai diplomáciai jelenlétét: Oroszország új tripoli nagykövete, Ajdar Aganyin átadta megbízólevelét Mohamed al-Menfinek, az ország elnöki tanácsának vezetőjének – jelentette a RIA Novosztyi.

“A diplomáciai jelenlét az országban teljesen helyreállt. Most azon fogunk dolgozni, hogy megerősítsük hagyományosan baráti kapcsolatainkat” – mondta az orosz diplomata.

A Mohamed al-Menfivel folytatott megbeszélésen megjegyezte, hogy az orosz nagykövetség 2014 nyarán volt kénytelen elhagyni Líbiát, miután megkezdődött az országban a konfrontáció akut szakasza. A diplomáciai képviselet ezalatt Tunéziából működött.

“Most a biztonsági feltételek sokszorosan jobbak. Látják, nincs katonai akció, az ország ténylegesen a békés fejlődés szakaszába lépett, a líbiai politikusok közötti nézeteltéréseket párbeszéd útján oldják meg” – mondta Aganyin.

A nagykövet hozzátette, hogy 2022 szeptembere óta egy orosz diplomatákból álló előcsapat dolgozik Tripoliban, és készült a nagykövetség újranyitására.

Aganyint tavaly december végén nevezte ki líbiai nagykövetté Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Moammer Kadhafi 2011-es nyugati megbuktatása és meggyilkolása után Líbia megszűnt egységes államként működni. Az elmúlt években patthelyzet alakult ki a nyugati Tripoliban lévő hatóságok és a Khalifa Haftar marsall vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg által támogatott keleti hatóságok között. 2021-ben az ENSZ által támogatott líbiai politikai párbeszéd fóruma Genfben átmeneti végrehajtó testületet választott az általános választások előtt, amelyekre azonban még nem került sor.

Líbiának jelenleg két, el nem ismert kormánya van. Az egyik, az Abdul Hamid Dbeiba által vezetett, ENSZ által támogatott kormány székhelye Tripoliban van. A másik, a képviselőház hatáskörével rendelkező kormány székhelye Szirtében van, és Fathi Bashagha leváltása óta ideiglenesen Oszama Hamad vezeti.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó