2023, október 1.
13 C
Budapest
13.3 C
Moszkva

Szijjártó: Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra

Magyarország fontos partnerként tekint Oroszországra – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrovval, az orosz diplomácia vezetőjével folytatott moszkvai tárgyalásának kezdetén szerdán.

Oroszország rendkívül fontos szerepet játszik Közép-Európa energiaellátásában – hangsúlyozta a magyar tárcavezető. “Örülünk annak, hogy együttműködhetünk a régió energiabiztonságának növelésében” – tette hozzá. Szijjártó a tárgyalás kezdetén kiemelte azt is, Magyarország abban érdekelt, hogy újjáépüljön Európa és Oroszország gyakorlatias és konstruktív együttműködése.

Szijjártó Péter először látogatott Oroszországba azt követően, hogy elfoglalta a külgazdasági és külügyminiszteri posztot.

 Európának és Oroszországnak is az egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló pragmatikus együttműködés újjáépítése az érdeke – jelentette ki Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter moszkvai látogatásán szerdán.

Szijjártó: Európának és Oroszországnak is a pragmatikus együttműködés újjáépítése az érdeke 

A politikus Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszterrel, a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökével folytatott megbeszélése után nyilatkozott erről. Szijjártó Péter az esetleges újabb Oroszország elleni nyugati büntetőintézkedésekkel kapcsolatosan azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország mindig lojális volt és lojális lesz az Európai Unió (EU) döntéseihez. Hozzátette, hogy az EU külügyminiszteri tanácsának hétfői ülésén nem szerepeltek napirenden újabb szankciók. A miniszter aláhúzta, hogy Magyarország elkötelezett támogatója Ukrajna területi egységének és szuverenitásának. Azt mondta, hogy “minden tőlünk telhető eszközzel segítjük az ukrán kormányt abban, hogy végrehajtsa azokat a strukturális reformokat, amelyek nyomán politikailag és gazdaságilag is fenntartható szerkezet jön létre az országban”.

Szijjártó Péter kiemelte: a szankciók mindenkinek kárt okoznak, ezért Magyarországnak is az az érdeke, hogy az ukrajnai válság mielőbb tárgyalásos úton rendeződjön. Mint mondta, ehhez párbeszédre és arra van szükség, hogy minden fél tartsa magát a minszki folyamatban elért megállapodásokhoz. A magyar külgazdasági és külügyminiszter moszkvai programját kezdve a magyar-orosz kapcsolatkért felelős kormánybiztosként, valamint a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság társelnökeként is tárgyalt Nyikolaj Fjodorovval, a testület orosz társelnökével.

A miniszter elmondta, hogy a kormány a kétoldalú gazdasági kapcsolatok élénkítését, a kereskedelmi forgalom növelését szeretné elérni. Az év első nyolc hónapjában tíz százalékkal csökkent a magyar-orosz kétoldalú külkereskedelmi forgalom. Nyikolaj Fjodorov orosz társelnök kijelentette: Moszkvában remélik, hogy a kedvezőtlen körülmények átmenetiek lesznek és érzékeltette, hogy a nyugati szankciók, valamint az orosz embargós intézkedések megszüntetését követően a magyar termékeknek helye lesz az orosz piacon.

Szijjártó Péter és orosz vendéglátója szorgalmazta, hogy a jövő év első negyedében üljön össze a magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság, amelynek idei, moszkvai ülésére a politikus miniszteri kinevezése miatt nem tudott Moszkvába utazni. A magyar tárcavezető délelőtti tárgyalását követően ünnepélyesen átadta a moszkvai magyar vízumközpontot. A VisaWorld-Center Szolgáltató Kft. és orosz partnere, Jelena Cvetkova üzletasszony hozta létre az intézményt működtető orosz Vízumközpont Korlátolt Felelősségű Társaságot. Szijjártó Péter az ünnepélyes esemény alkalmából három orosz olimpiai cselgáncsbajnoknak nyújtotta át a többszöri beutazásra feljogosító vízumot.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a nézeteltérések ellenére Lengyelország és Szlovákia támogatja Ukrajnát

Lengyelország és Szlovákia továbbra is segítséget nyújt Ukrajnának az országok között fennálló problémák ellenére. Erről Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a Reutersnek adott interjújában beszélt. "Arra számítok,...

Brit külügyminiszter: Ukrajna támogatása kemény és fájdalmas

James Cleverly brit külügyminiszter elismerte, hogy Ukrajna támogatása "kemény és fájdalmas". Ugyanakkor óva intette a NATO-szövetségeseket a megingástól, mivel ha hátat fordítanak Kijevnek, az...

Olajipari létesítmény robbant fel Ukrajnában, Ivano-Frankivszk közelében (videók)

Az Ivano-Frankivszki területen robbanás történt egy olajipari létesítményben, jelentette az RBK-Ukraina hírügynökség. "Ivano-Frankivszk közelében robbanás történt. Sztrimba Nadvornyánszka község fölött fekete füst száll fel. Szemtanúk...
spot_img

Videó